Nyitókép: Unsplash.com

Nagy megállapodást kötött a Fatah, a Hamász és a többi palesztin csoport

Infostart
2024. július 23. 11:46
A Fatah, a Hamász és más palesztin csoportok képviselői kedden közös egységnyilatkozatot írtak alá Pekingben, a megállapodásban a köztük lévő megosztottság megszüntetésére és a palesztin egység megerősítésére tettek ígéretet - közölte a kínai állami média kedden.

A Gázai övezet háború utáni jövőjét megvitatva, a két rivális csoport tizenkét másik palesztin politikai frakcióval együtt ülésezett vasárnap óta a kínai fővárosban. A megbeszéléseket kedden zárták le, majd Vang Ji kínai külügyminiszterrel is találkoztak - jelentette a CGTN kínai tévécsatorna.

"Kína határozottan támogatja a palesztin nép igazságos ügyét legitim nemzeti jogainak helyreállításában, és támogatja az összes palesztin frakció párbeszéd útján történő megbékélését. Erre vonatkozóan töretlen erőfeszítéseket tettünk és teszünk" - mondta Mao Ning külügyi szóvivő hétfőn.

A Hamász hétfői közleménye szerint a tizennégy palesztin frakció egy Kínában tartott "megbékélési csúcstalálkozón" megállapodást ír alá, amelynek értelmében "ideiglenes nemzeti egységkormányt alakítanak, mely az összes palesztin terület felett rendelkezik majd".

Ezt a kormányt a tizennégy aláíró frakció konszenzusával és az elnök döntése alapján alakítanák meg, és a palesztin alaptörvény szerint irányítanák - olvasható a közleményben.

A két rivális frakció már többször is tárgyalt az egység előmozdításáról azóta, hogy a Hamász fegyveresei 2007-ben egy rövid háborúban kiűzték a Fatahot a Gázai övezetből. Legutóbb április végén tárgyaltak Pekingben, ahol már kifejezték hajlandóságukat a megbékélés felé.

Kína régóta elismeri a palesztin államot, és többször is közvetítőként lépett fel a térség konfliktusainak rendezésében: 2023 márciusában Kína volt a házigazdája a Szaúd-Arábia és Irán között tárgyalásoknak is, amelyeken a két regionális nagyhatalom megállapodott a diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról.

(A nyitókép illusztráció.)