Nyitókép: MTI/AP/CROPIX/Zeljko Puhovski

Gyászolják a horvátországi mészárlás áldozatait

Infostart / MTI
2024. július 23. 18:30
Gyásznapot tartanak szerdán a horvátországi Daruváron az idősotthonban történt mészárlás áldozatai előtt tisztelegve - jelentették be kedden a helyi hatóságok. Közleményük szerint a zászlókat félárbócra eresztik, az iskolai tanóráknak pedig csak egy részét tartják meg.

Egész Horvátországot sokkolta a daruvári idősotthonban hétfő délelőtt történt öldöklés, amelyet egy olyan nyugdíjas katonai rendőr követett el, aki az 1990-es években a délszláv háborúban is harcolt.

A kedden lezárult rendőrségi nyomozás adatai szerint az 51 éves Kresimir Pahoki az otthon öt lakóját - köztük az édesanyját -, valamint az otthon egy alkalmazottják lőtte le; a hét sebesült közül hatan még ápolásra szorulnak, egyikük pedig belehalt a sérüléseibe. A férfinak sikerült ugyan elmenekülnie, de a rendőrség az idősotthontól nem messze található kávézóban elfogta és őrizetbe vette.

Az ügyében eljáró bjelovári ügyészség közlése szerint a férfi ellen 11 bűncselekmény, köztük illegális fegyverhasználat elkövetése miatt indult jogi eljárás.

Az országos rendőrfőkapitány elmondta, hogy a férfi nem volt ismeretlen a számukra, mert 2012 óta három ízben indítottak vele szemben eljárást a közrend megzavarása, illetve családon belüli erőszak miatt.

A helyi sajtó értesülései szerint Pahoki segítségre szorult volna, mert valószínűleg a háborúban szerzett pszichikai sérülései miatt gyakran fogyasztott alkoholt és viselkedett erőszakosan.