Nyitókép: MTI/EPA/Húszi médiaközpont

ENSZ-különmegbízott: a húszik egyre nagyobb fenyegetést jelentenek a nemzetközi hajózásra

Infostart / MTI
2024. július 23. 21:31
A legutóbbi fejlemények a Vörös-tengeren, illetve a környező vizeken a jemeni húszi lázadók egyre nagyobb fenyegetését jelzik a nemzetközi hajózásra a térségben - közölte kedden Hans Grundberg, az ENSZ jemeni különmegbízottja a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT).

Grundberg az ENSZ BT jemeni helyzetnek szentelt ülésén egy pusztító regionális eszkaláció valós veszélyére figyelmeztetett annak kapcsán, hogy az Irán hátszelét élvező felkelők fokozták támadásaikat a kereskedelmi hajózás ellen, illetve Izrael első alkalommal válaszcsapást mért Jemenre a húszik zsidó állam ellen intézett drón- és rakétacsapásai nyomán.

"Továbbra is mélyen aggódom a nemzetközi hajózás elleni támadások miatt a Vörös-tengeren és a környező vizeken" - mondta Grundberg. "A legutóbbi fejlemények azt jelzik, hogy a nemzetközi hajózás elleni fenyegetés mind terjedelmében, mind pontosságában növekszik" - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a húszik Izrael elleni támadásai és a július 20-i izraeli válaszcsapás Hodeida kikötője, illetve olaj- és más energetikai létesítményei ellen, az erőszak "új, veszélyes szintjét érték el".

Mint mondta, kereskedelmi hajókat süllyesztettek el, illetve rongáltak meg a felkelők, megzavarva a tengeri szállítmányozást, ezen felül pedig civilek haltak meg, s továbbra is fogva tartják a novemberben eltérített Galaxy Leader teherhajó legénységét, miközben az Egyesült Államok és Nagy-Britannia a húszik katonai célpontjait támadja. "Riasztó, hogy nincs jele a feszültség enyhülésének, nem is szólva megoldásról" - hangsúlyozta Grundberg.

Az Irán támogatását élvező jemeni milícia tavaly november közepe óta számtalan alkalommal vetett be drónokat és rakétákat nemzetközi kereskedelmi hajók ellen az Ádeni-öbölben Izrael gázai háborújára és a palesztinok iránti szolidaritásra hivatkozva. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia több alkalommal mért válaszcsapást a húszik állásaira február óta.

Grundberg ugyanakkor pozitív fejleményként említette, hogy a nemzetközileg elismert jemeni kormány és a húszik megállapodtak Szaúd-Arábia közvetítésével a kölcsönös feszültségek enyhítéséről a bankvita rendezésével és a felkelők kezén lévő főváros, Szanaa repülőterének újranyitása kérdésében.

A felek Grundberg szerint egyetértettek, hogy vissza kell vonni a bankok ellen kölcsönösen hozott intézkedéseket,

és vissza kell állítani a Yemenia légitársaság járatait Szanaából Jordániába, Egyiptomba, illetve Indiába. Grundberg mindemellett hangsúlyozta, hogy a konfliktus szereplőinek együtt kell működniük egy olyan gazdaság kiépítése végett, amely minden jemeni előnyére válhat, s szorgalmazta egy országos tűzszünet megvalósítását is az átfogó politikai rendezési folyamat újrafelvételével.