Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Elkezdődött a koncertprogram a 33. Tusványoson

Infostart / MTI
2024. július 23. 21:57
A Blahalouisiana koncertjével kedd este megkezdődött a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismert nevén Tusványos - vasárnap hajnalig tartó rendezvénysorozata az erdélyi Tusnádfürdőn.

A közel egyhetes programsorozat nulladik, keddi napja a beköltözés és készülődés jegyében telt, míg este a Blahalouisiana nyitotta a koncertek sorát, őket a gyergyószentmiklósi származásúként "helyinek" minősülő Bagossy Brothers Company követi a fesztivál nagyszínpadán.

A több mint három évtizedes múltú rendezvénysorozatra kedden délután tömegesen érkeztek a résztvevők az Olt-parti fürdőváros kempingjébe. A nap a készülődés jegyében telt, a táborlakók sátraikat próbálták minél jobban kikötni, amire szükség is volt, mivel délután volt egy rövid zápor. A szervezők a színpad előtti területet és a helyszíneket rendezték, estére a lacikonyhák, kifőzdék és sörcsapok is megnyitottak.

A Magyar Kultúra Sátorban már délután koncertekkel, míg a Kriza János Csűrben kalotaszegi népzenével várták a táborozókat, kalotaszegi népdal- és néptáncoktatás zajlott.

Kedd estére a közéleti beszélgetéseknek otthont adó rendezvénysátrakat is berendezték, a 33. Tusványos hivatalos megnyitóját szerdán délelőtt tartják. Az idei kiadást 76 partnerszervezettel közösen szervezi az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és a budapesti székhelyű Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány 34 rendezvényhelyszínen. Mintegy 500 program várja az érdeklődőket, az előadók száma megközelíti az ezret.

Idén is nagy hangsúlyt kapnak a politikai és közéleti előadások, a négy nap alatt több magyarországi és romániai magyar politikus is jelen lesz, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a kormány számos tagja, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke és a szövetség számos politikusa.

A politikai beszélgetések mellett kulturális, szórakoztató programokból is nagy a kínálat, irodalmi, színházi események, népzene és táncház várja az érdeklődőket.

A rendezvénysorozat zenei nagyszínpadán, a Petőfi színpadon vasárnap hajnalig tartanak a koncertek. Szerdán a Magashegyi Underground és a Honeybeast, csütörtökön Szabó Balázs Bandája, és Ákos, pénteken Nagy Feró és a Beatrice, illetve a Magyar Rocklegendák: Kalapács József, Rudán Joe és Varga Miklós koncerteznek. Szombaton a 4S Street, illetve a Kowalsky meg a Vega zárja a fellépők sorát.