Nyitókép: Forrás: WarZone

Élet-halál harc a Vörös-tengeren egy drónnal – videó

Infostart
2024. július 23. 19:35
Nem sokon múlt, hogy a jemeni lázadók egyik tengeri drónja eltaláljon egy konténerszállító hajót.

A hatalmas áruszállító a Vörös-tengeren hajózott, amikor az ukrán legénység észrevette a víz felszínén feléjük száguldó drónt. A robot többször is irányt váltott, ám közben egyre közelebb került a teherhajóhoz.

Az ukrán tengerészek ekkor tüzet nyitottak rá, de a gépkarabélyok lövedékei csak nem akarták eltalálni a húszi lázadók drónját. Aztán, szinte az utolsó pillanatban, amikor a robot már szinte elérte a konténerszállítót sikerült kilőni. A szerencsés lövést hatalmas detonáció követte jelezve, hogy a robot komoly mennyiségű robbanóanyagot szállított.

A halálos küzdelmet az egyik matróz telefonjával felvette és az X-en publikáló egyik ukrán oldal jelentette meg.

Az iráni támogatást élvező jemeni iszlám szélsőségesek hónapok óta tartják rettegésben a Vörös-tengeren hajózó áruszállítókat. Azt hangoztatják, hogy támadásaikkal a gázai palesztinokat akarják segíteni. Valójában azonban súlyos károkat okoznak az európai és az amerikai gazdaságnak azzal, hogy Távol-keletről érkező hajókat Afrika megkerülésére kényszerítik.

Pár napja a húszik dróncsapást mértek Tel-Avivra is, megölve egy embert és sokakat megsebesítettek. Vezérük, Abdul-Malik al-Húszi bejelentette, hogy háborút akar Izraellel.

Megfigyelők arra hívják fel a figyelmet, hogy a lázadók vezére mennyire abszurd helyzetbe kényszeríti a sajátjait. Miközben egy tőlük jó kétezer kilométerre lévő országgal akar háborúzni, a saját népe nyomorog, éhezik, mert Jemen, húszik által uralt nagyobbik részén, romokban hever a gazdaság.