Nyitókép: sreeyashlohiya/Getty Images

Biztonságos szobák is lesznek az olimpiai faluban

Infostart
2024. július 21. 16:05
A párizsi olimpia szervezői több egyesülettel dolgoztak együtt, és protokollt vezettek be a szexuális erőszak megelőzésére, valamint az áldozatok támogatására.

A diszkrimináció, a szexizmus és a szexuális erőszak témáját komolyan veszik a párizsi olimpia szervezői.

„Olyan stratégia kialakítása volt a célunk, hogy az áldozatok biztonságban érezhessék magukat, amikor beszélnek és segítséget kérnek” – mondta Marie Barsacq, aki a szervezőbizottságon (Cojop) belül az olimpia hosszú távú hatásáért felel.

2019-ben létrehozták a nemek közötti egyenlőséggel és a megkülönböztetés elleni küzdelemmel foglalkozó bizottságot, amelynek több szakértője van, akiknek a mindennapi munkájához tartozik, hogy ezekkel a kérdésekkel foglalkozzanak – magyarázta a Franceinfónak az igazgató, hozzátéve, hogy nőügyi szervezetekkel, vagy például az Umay nevű, a zaklatások kivédésére szolgáló applikáció üzemeltetőivel is együttműködnek.

A szervezet alkalmazottai és 45 ezer önkéntese képzést kapott a tudatosságról.

„Nagyon fontos volt, hogy tudják, hogyan kell reagálni, hogyan kell viselkedni az áldozat szavainak fogadásakor. Tudják, mik az első szavak, milyen magatartást kell tanúsítani. Ismerjék az eljárást, hogy azonnal riasztani tudják a megfelelő embereket, és azt is, hogyan kell viselkedni az agresszorral szemben” – fejtette ki Marie Barsacq.

A tudatossági képzést kiterjesztették az olimpián dolgozó szolgáltatókra is, akik a helyszínen tevékenykednek és interakcióba lépnek a vendégekkel, míg a biztonsági őröknek a reggeli eligazításon térnek ki ezekre a témákra. Az a személy, aki egy elítélendő cselekmény áldozata vagy szemtanúja lesz az olimpia bármely helyszínén, egy önkénteshez fordulhat, aki ismeri a folyamatot, és ezért tudja, hogy fel kell keresnie a helyszínen lévő vezetőjét, a biztonsági őrt vagy a prefektus képviselőjét, ha van ilyen. A prefektusok több nagy versenyhelyszínre is delegáltak képviselőket, hogy a lehető leggyorsabban kezeljék a legsúlyosabb problémákat.

Annak érdekében, hogy minden néző megismerhesse a rendszert, és tudja, kihez fordulhat baj esetén, plakátokat helyeznek el a versenyhelyszínek mosdóiben és a vendéglátóhelyeken. Ezeken a France Victimes áldozatsegítő szervezet telefonszáma is fel lesz tüntetve (116 006).

És mi a helyzet a sportolókkal. A francia nemzeti olimpiai és sportbizottság (CNOSF) és a sportminisztérium gondoskodott a megelőzésről a francia sportszövetségekkel. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) feladata, hogy szexuális vagy nemi alapú támadások és erőszak esetén döntéseket hozzon. Az esetleges büntetőjogi felelősségre vonás előtt az akkreditáció visszavonásáig terjedhetnek a szankciók – ez nem csak az olimpikonok, hanem az önkéntesek és a játékokon dolgozók esetében is így van.

A játékokra való regisztráció részeként a sportolók több dokumentumot kapnak a NOB-tól, többek között arról is, és hogy mit tehetnek az olimpiai faluban, vagy például mit nem szabad viselniük. A NOB továbbá minden regisztrált sportoló számára képzési modulokat biztosít, amelyeket a szervezet etikai és emberi jogi bizottságával közösen készítettek el, hogy

felhívják a figyelmet a diszkriminációra, valamint a szexuális erőszakra.

Annak érdekében, hogy megvédjék a játékok szereplőit, úgynevezett biztonságos szobákat alakítottak ki, ahol minden szükséges támogatást megkapnak - egyet a CNOSF székhelyén, Párizs déli részén, és többet a sportolói faluban.

A sportminisztérium által létrehozott Signal Sport platformra 2024 első negyedévében 75%-kal több bejelentés érkezett ilyen ügyekben, mint egy évvel korábban. „Ez még csak a kezdet, még sok a tennivaló. Amit elvárhatunk, az a zéró tolerancia a támadókkal szemben” – mondta Astrid Guyart, a CNOSF főtitkára.