Nyitókép: Fred Matos/Getty Images

Megnyitották Párizsban az olimpiai sávokat: már fizetnek is a figyelmetlen autósok

Infostart
2024. július 19. 20:13
Az első nap több száz bírságot osztott ki a rendőrség, mert illetéktelenek is használták az olimpiai sávokat.

Július 15-től, hétfőtől él az új rendszer a párizsi közlekedésben: egyes utakon olimpiai sávokat jelöltek ki, ahova csak külön engedéllyel hajthatnak fel a járművek. A szervezők ezzel szeretnék biztosítani a sportolók, edzők, játékvezetők és küldöttségek eljutását a verseny- és edzéshelyszínekre. A hivatalos taxik – de például az Uber nem –, egyes tömegközlekedési eszközök, valamint a biztonságért és rendfenntartásért felelős járművek is ráhajthatnak ezekre a sávokra.

A párizsi és környéki úthálózatból 185 kilométert választottak le erre a célra, és a korlátozás augusztus 13-ig, a játékok végéig, valamint augusztus 22. és szeptember 11. között, a paralimpia idején lesz érvényben.

A szervezők 22 ezer engedélyt adtak ki.

A francia autósok egyelőre nehezen szokják meg a változtatást: az első nap a rendőrség 400 bírságot osztott ki, mert illetéktelenek is használták a sávokat. A büntetés 135 euróra rúg, vagyis alaposan a zsebébe kell nyúlnia annak, aki nem veszi észre a táblákat vagy az úton lévő jeleket – írja a Le Figaro.

A rendőrség azt ígérte, hogy növelni fogják azoknak a munkatársaiknak számát, akik ellenőrzik a sávok helyes használatát, vagyis a folytatásban, a játékok idején még jobban odafigyelnek majd. Ehhez helyszíni ellenőrzés mellett kamerákat is bevetnek.

Az olimpiai sávok bevezetését a pályázatban vállalták a párizsi szervezők. Ígéretük szerint ennek használatával az olimpiai faluból harminc perc alatt az összes versenyhelyszín elérhető.