Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Ukrajna élelmiszersegélyt küld Gázába

Infostart / MTI
2024. július 18. 14:39
Ezer tonna búzalisztet adományozott és szállított le a palesztin nép számára Ukrajna - jelentette be csütörtökön a kijevi külügyminisztérium.

A szállítmányt a "Gabona Ukrajnából" humanitárius program keretében, egy három részre osztott adomány első részeként juttatták el "az Izrael és a Hamász gázai konfliktusa sújtotta" palesztinokhoz.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője az X közösségi felületen azt írta, hogy az adományból több mint 100 ezer palesztin családnak jut majd. Létfontosságúnak nevezte a segélyt "a bizonytalan ellátástól szenvedő és éhínség fenyegette ártatlan civilek számára".

A 2022 februárjában indított orosz támadás komoly fennakadásokat okozott Ukrajna gabonatermelésében és -exportjában és azt eredményezte, hogy az ukrán hajókat érő orosz fenyegetés miatt számos, az ukrajnai gabona hagyományos felvevőpiacának számító afrikai és közel-keleti ország búzaellátása került veszélybe. A világ egyik legnagyobb gabonaexportőrének számító Ukrajna végül tavaly nyáron tudta ismét használhatóvá tenni azt a fekete-tengeri útvonalat, amelyen át azóta ismét exportálni tudja gabonáját a távoli piacokra.