Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Félmilliót kaphat az, aki egy évig nem használja az autóját

Infostart
2024. július 18. 09:41
Egész pontosan 1250 eurót kap az a kocsitulajdonos, aki vállalja, hogy egy évig nem használja autóját a németországi Marburgban.

A 77 ezer lakosú német városban azonban nem készpénzben adják oda ezt a forintban félmilliós összeget - írja a blikk.hu az auto.everyeye.it. nyomán.

Az utalvány felhasználható az autómegosztáshoz és a tömegközlekedéshez, de még Marburg üzleteiben és éttermeiben is, hogy ezzel segítsék a helyi kereskedőket.

„A jó mobilitási lehetőségekkel rendelkező városokban az autótulajdonosok egyharmada azt mondja, hogy alig van szüksége saját autóra. A cél az, hogy az emberek megtapasztalják a közlekedést saját személygépkocsi nélkül. Különösen azok számára, akik a belvárosban élnek, az autómegosztás szinte semmilyen változást nem okozna rutinjukban, kivéve, hogy a jármű nincs közvetlenül a bejárati ajtónál, ezért az utazás előtt azt le kell foglalni" – nyilatkozta Michael Kopatz, az önkormányzat várostervezési és mobilitási osztályának vezetője.

Egy felmérés szerint az ezredforduló után születettek nagyobb valószínűséggel hagynának fel a saját autó vezetésével a tömegközlekedés javára, de a többség úgy érzi, hogy ez kétségtelenül drasztikus változás volna.

Címlapfotónkon az egyik magyar autómegosztó járműve látható.