Nyitókép: MTI/KKM

A magyar-amerikai kapcsolatok erősítéséről tárgyalt Washingtonban a külügyi államtitkár

Infostart
2024. július 16. 04:15
Magyar Levente egész napos tárgyalássorozatot folytatott Washingtonban amerikai tisztségviselőkkel és a magánszektor képviselőivel a kétoldalú együttműködés megerősítése érdekében.

Magyar Levente az MTI-t tájékoztatva hangsúlyozta, hogy Magyarországot és az Egyesült Államokat katonai szövetség, barátság köti össze évtizedek óta. Annak ellenére, hogy vannak olyan fontos témák, amelyeket gyakran eltérően látunk, eltérően közelítünk meg, fontosnak, sőt elengedhetetlennek tartjuk, hogy mint közeli szövetségesei és barátai egymásnak, ezeket a kérdéseket őszintén és nyugodt hangnemben megvitassuk - tette hozzá.

Kiemelte, alapvetően erre szolgál ez a látogatás is, amelynek legfontosabb megbeszélését Jim O'Briannal, az amerikai külügyminisztérium Európáért és Eurázsiáért felelős államtitkárával folytatta főleg az ukrajnai helyzetet és a magyar békemisszió megítélését áttekintve. Mint mondta, e kérdés megítélése eltér a két ország között, ugyanakkor megállapították, hogy

értik egymás motivációit, illetve értelmezési kereteit, és tovább folytatják a közös pontok keresését ebben az összetett és nehéz kérdésben.

Magyar Levente felhívta a figyelmet arra is, hogy olyan gazdasági jellegű megbeszéléseket is folytat, amelyek az amerikai vállalatok magyarországi jelenlétének megerősítését szolgálják, új amerikai beruházásokat vonzva Magyarországra különböző iparágakban, s ennek érdekében tárgyalnak cégekkel, potenciális beruházókkal, illetve céges érdekképviseletekkel, úgy mint az amerikai kereskedelmi kamarával, vagy magával az amerikai kereskedelmi minisztériummal.

A tárgyalások egy másik fontos területének nevezte a nukleáris energia mentén történő együttműködést. Elmondta, hogy Maria Korsnickkal, az amerikai Nukleáris Energia Intézet elnök-vezérigazgatójával tárgyalt arról, hogy milyen amerikai technológiák vannak kidolgozás alatt az éppen felívelőben lévő nukleáris iparágban, amelyek Magyarország, mint a nukleáris energia barátja, nukleáris energiára alapozó ország számára a továbbiakban érdekes lehet.

Címképünkön Magyar Levente, külügyi államtitkár (b2) és Maria Korsnick, az amerikai Nukleáris Energia Intézet elnök-vezérigazgatója washingtoni találkozójukon.