Nyitókép: Getty Images

Bajban lehetnek az oroszok, hamarabb vetik be a tartalékosokat

Infostart
2024. július 15. 14:07
Olyan csapatokat is a frontra vezényelt az orosz vezetés, amiket eredetileg csak akkor vetettek volna be, ha az ukránok ellentámadásba kezdenek.

Az Institute for the Study of War (ISW) szerint a kelet-ukrajnai támadások támogatására az oroszok nem megfelelően felszerelt és létszámhiányos egységeket küldenek. A katonai parancsnokság olyan egységeket vet be a harcmezőn, amelyeket eredetileg tartalékként akartak tartani - írja az ISW jelentése nyomán a Portfolio.

Július 13-án az ukrán katonai elemző, Kosztyantin Maszovets arról értekezett, hogy a moszkvai katonai vezetés stratégiai tartalékot kívánt létrehozni a Központi Erők Csoportosításának a Központi Katonai Körzetben a 2. Összevont Fegyveres Hadsereghez tartozó 27. Motorizált Lövészhadosztályból. Ezek az egységek pillanatnyilag is aktívan kiveszik a részüket a háborúból, ők irányítják a támadó hadműveleteket az avgyijivkai és a toretszki fronton - írják.

Eredetileg csak akkor vezényelték volna a hadosztály a frontra, ha az ukrán erők ellentámadást indítanak Donyecknél, vagy ha az oroszok nagyszabású támadásba kezdtek volna Toretszk város ellen.

Kosztyantin Maszovetsszerint a 27. motorizált lövészhadosztály 433. motorizált lövészezrede a 21. motorizált lövészdandár megfogyatkozott maradékát foglalja magában. A jelentésben az áll, hogy ezeket a csapatokat még azelőtt kirendelték az egyik legaktívabb frontszakaszra, hogy elég idejük lett volna regenerálódni.

Más alakulatokat, így az 506. és az 589. motorizált lövészezredet is idő előtt kellett bevetni a Donbaszban. Az ISW jelentése szerint az oroszok jelenleg is dolgoznak rajta, hogy fejlesszék az ukrajnai fegyveres erőiket, azonban a toborzás jelenleg csak kis számú új egységet hoz létre.

Ezeket az újonnan felszerelt egységeket nem küldik egyből a frontra, hanem műveleti tartalékot képeznek belőlük. Mint írják, az orosz hadiipart szorongató szankciók, valamint a magas harctéri veszteségek miatt a gyártók nem képesek megfelelő gyorsasággal elegendő fegyvert szállítani, így az orosz csapatok alulfelszereltek maradnak.