Nyitókép: Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images

Újabb viharfelhők a német kormánykoalíció feje fölött: adókedvezményekkel csábítanák a külföldi munkaerőt

Infostart
2024. július 10. 17:55
Alig több mint egy évvel mandátumának lejárta előtt ismét nehéz fába vágta a fejszéjét a hárompárti német kormánykoalíció: rendkívüli adókedvezménnyel csábítaná a külföldi munkaerőt az országba. A terv az ellenzék részéről máris bírálatok széles körét váltotta ki.

Az a tény immár régóta ismert, hogy Németország jelentős munkaerőhiánnyal küzd. Mint ahogy az is, hogy a kormány miniszterei – Hubertus Heil munkaügyi miniszterrel az élen – az elmúlt időszakban külföldön kilincseltek a munkaerő-csábítás érdekében. A kormány most újabb kezdeményezésre készül.

Az ARD és ZDF közszolgálati médiumok, valamint több más hírportál számolt be arról, hogy Christian Lindner pénzügyminiszter terve szerint a külföldről érkező munkavállalók az első évben 30, a másodikban 20, a harmadikban pedig 10 százalékos adókedvezményben részesülnének.

Az ellenzék szinte azonnal hevesen tiltakozott. A kereszténydemokrata CDU egyik tekintélyes politikusa egyenesen a hazai munkaerő diszkriminálásáról beszélt. Julia Klöckner, a párt gazdaságpolitikai szóvivője élesen bírálta az elgondolást.

"Az ilyen jellegű kedvezményes bánásmód első- és másodosztályú munkavállalókat teremtene"

– hangoztatta a konzervatív politikus. Osztotta a CDU álláspontját a kisebbik keresztény párt, a CSU is. A párt parlamenti frakcióvezetője, Alexander Dobrindt "diszkriminációs programról" beszélt.

Hasonlóan foglalt állást az ugyancsak ellenzéki, radikális jobboldali AfD párt, valamint a Baloldal Pártja is. A Baloldal Pártjából az év elején kivált BSW (Sahra Wagenknecht Szövetség) pedig egyenesen alkotmányellenesnek nevezte a tervezetet. "Míg a közepes jövedelmű német munkavállalók az átlag feletti adók és illetékek miatt szenvednek, a szövetségi kormány hatalmas adókedvezménnyel kívánja előnyben részesíteni a külföldi szakképzett munkavállalókat" – érvelt a pártelnök.

Csatlakozott a bírálók táborához a német szakszervezetek szövetségének elnöke is. Yasmin Fahimi szerint az intézkedés a társadalmon belüli robbanás veszélyével fenyeget.

Megvédte ugyanakkor a projektet a Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) elnöke. A Rheinische Postnak nyilatkozó Marcel Fratzscher szerint a külföldi szakmunkások számára biztosítandó adókedvezmény "okos ötlet". Indoklása szerint Németországnak érvényesülnie kell az európai versenyben, és a tervezett intézkedés hozzájárul ehhez. Fratzscher hangsúlyozta, hogy Németországnak vonzóbbá kell válnia a magasan képzett munkavállalók számára. Az ezt célzó feladatok között említette a jobb befogadási kultúrát, az integráció előtt álló számos akadály elhárítását, valamint az adókedvezményeket is.

A külföldi munkaerő számára biztosítandó adókedvezmény egyelőre még előzetes terv, része annak a csomagnak, amellyel a kormány a gazdasági növekedést kívánja ösztönözni. Az ARD ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a német lakosság gyors ütemben öregszik, és egyre kevesebb a fiatal munkavállaló. Az akut munkaerőhiány több szektort is fenyeget, köztük egyebek mellett az informatika területét, valamint az egészségügyet.

Németország ugyanakkor közel sincs egyedül ezzel a problémával. Ausztria és Hollandia például már korábban adókedvezményekkel igyekezett csábítani a külföldi munkaerőt.