Nyitókép: Pixabay

Kötelező újdonság jön az automata váltós autókban

Infostart
2024. július 9. 05:30
Néhány hónapon belül előírhatják az automata váltós autóknál azt a technológiát, ami megakadályozná a véletlen gyorsításokat.

Hogy a jövőben ne gyorsítsanak akaratlanul a járművezetők a fékpedál és a gázpedál felcserélésével, Japánban elrendelik, hogy minden automata váltós autót gyorsulásgátló technológiával szereljenek fel – írja a vezess.hu.

A 2025 júniusától hatályos ENSZ-előírásokkal összhangban lévő, új szabályozástól azt remélik, hogy csökkenni fog a rendszerint idős sofőrök által okozott balesetek száma. Tavaly 3110 baleset történt a pedálok összekeveréséből fakadóan, amikben 38-an veszítették életüket és 4343-an sérültek meg.

A technológia lényege az, hogy megakadályozza a gyorsulást abban az esetben, ha a jármű vezetője a gázpedálra lép, miközben már csak 1-1,5 méterre van egy nagyobb méretű tárgytól. Még azelőtt megállna az autó, hogy nekiütközne az észlelt tárgynak, amennyiben pedig elkerülhetetlen az ütközés, 8 km/óra alatti tempóra lassulna le.

Idén novemberben fogják felülvizsgálni a rendeletet, azt követően, hogy hivatalosan is elfogadták a hivatkozott ENSZ-szabályozást. Csak ezután tennék kötelezővé az automata váltós autóknál a gyorsulásgátló technológia meglétét – először az új modelleknél, majd a már forgalomba helyezettekre is kiterjesztenék az előírást.