Nyitókép: Petrovich9/Getty Images

Hatalmas földrengés Peruban, szökőár pusztíthat a partoknál

Infostart
2024. június 28. 11:10
A United States Geological Survey (USGC) amerikai földtani intézet közlése szerint péntekre virradó éjszaka észlelték az erős földrengést a dél-amerikai ország déli partjainál. A Csendes-óceáni Cunami Figyelmeztető Központ figyelmeztetése szerint 3 méteres szökőárak is kialakulhatnak a part mentén.

A rengés Atiquipa városától nyolc kilométerre nyugatra, a fővárostól, Limától mintegy 600 kilométerre délre történt - írja a CNN beszámolója nyomán az Index.

A Csendes-óceáni Cunami Figyelmeztető Központ kiadta figyelmeztetését: "A rendelkezésre álló adatok alapján veszélyes szökőárhullámokat jósolnak néhány partvidékre". Hozzátették, hogy az Egyesült Államok nyugati partvidékén nincs szökőár-fenyegetés.

A perui Geofizikai Intézet (IGP) szintén cunamiriadót adott ki, ami azt jelenti, hogy a hatóságoknak a lehetséges cunami miatt a lakosság védelmét szolgáló protokollokat kell aktiválniuk.

Atiquipai lakosok megírták a közösségi médiában, hogy nagyon erős és hosszan tartó rengést éreztek, amibe beleremegtek az otthonaik. A szeizmikus aktivitást a közel 600 kilométerre lévő fővárosban is érezték.

Peru és a dél-amerikai csendes-óceáni partvidék nagy része két tektonikus lemez határán fekszik: a Dél-amerikai-lemez, amely a kontinens nagy részét magában foglalja, és a Nazca-lemez, amely a Csendes-óceánon át a partvidék nagy részén húzódik - írja a lap.

Az X-re felkerült egy videó is a földrengésről, amit egy biztonsági kamera rögzített: