Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Lex Van Lieshout

Hosszas huzavona után megalakult az új holland kormány

Infostart / MTI
2024. június 11. 16:46
A tavaly novemberi holland parlamenti választások után a koalíciós kormány megalakítását célzó négy párt kedden megegyezett az új kabinet összetételéről.

Ezt Geert Wilders, a választásokon győztes radikális jobboldali Szabadságpárt (PVV) vezetője jelentette be az X közösségi médiában kedden közzétett bejegyzésében. "Kitaláltuk, mindenben megegyeztünk, megvan az új kabinet" - írta Wilders.

A NOS hírportál értesülései szerint a négy jobboldali koalíciós párt - a Szabadságpárt, a Szabaddemokrata Párt (VVD), az Új Társadalmi Szerződés (NSC) pártja és a Gazdák és Polgárok Mozgalma (BBB) - megegyezett arról, hogyan osztják fel a miniszteri és államtitkári posztokat, és kik lesznek a jelöltek az egyes posztokra.

A PVV valószínűleg öt miniszteri posztot kap, az NSC és a VVD négyet, a BBB pedig kettőt vagy hármat.

Elképzelhető, hogy négy miniszterelnök-helyettes kap megbízatást, pártonként egy, mivel Dick Schoof pártonkívüli kormányfőjelöltnek mind a négy koalíciós pártot képviselnie kell. A korábbi kabinetekben a legnagyobb párt kapta a miniszterelnöki posztot, és minden koalíciós párt kapott egy miniszterelnök-helyettest.

A Telegraaf napilap forrásai szerint a BBB a gazdasági ügyek, valamint a mezőgazdaság, halászat, élelmezésbiztonság és természetvédelem területére pályázik, a PVV pedig a menekültügyi tárca élére szeretne kerülni. A koalíciós pártok kisebb kormányt szeretnének létrehozni a jelenlegi ügyvezető kabinetnél, 20-ról 16-ra kívánják csökkenti a miniszterek számát.

A kabinet pontos összetételéről a koalíciós tárgyalások koordinálásáért felelős Richard van Zwol a későbbiekben fog nyilatkozni.