Nyitókép: Forrás: defense-ua.com

Az ukrán hadsereg ellentámadást indított, Vovcsanszk ukrán kézre kerülhet

Infostart
2024. június 4. 09:57
Az ukrán haderő egyre nagyobb lendületet nyer a harkivi Vovcsanszk városában indított ellentámadásban; már a település szélére szorultak vissza a harcok, orosz katonák kezdtek kapitulálni.

Miután megindult a harkivi offenzíva, egy ideig úgy tűnt, Vovcsanszk lehet az első nagyobb város, amit az orosz haderő megkaparint magának északon a 2024-es hadjárat során. Egy kis méretű, háború előtt 17 ezres lélekszámú településről van szó, melynek a központi részére eljutottak az orosz katonák - írja a Portfolio.

Az ukrán erők pár napja ellentámadást indítottak a régióban, miután a hadvezetés erősítésként több dandárt is ide vezényelt. Mint írják, úgy néz ki, hogy egyre sikeresebb az ellentámadás, ugyanis több független forrás is megerősítette geolokációval, hogy sikerült kiszorítani az oroszokat a város közepéről, a harcok jelenleg az északi külvárosban folynak.

Hozzáteszik, itt sem Moszkva akarata szerint történnek a dolgok, reggel ugyanis megjelent egy felvétel, melyen egy orosz katona próbálja megadni magát egy olyan utcában, ami elvileg orosz ellenőrzés alatt áll. Korai viszont még ukrán győzelmet hirdetni, ugyanis az oroszok északnyugat felől igyekeznek visszatámadni. Ha az ukránok hibáznak, katlan jöhet létre. Jelenleg azonban nagyon úgy tűnik, hogy ha az orosz harkivi műveleti csoport nem kap gyorsan erősítést, a nagy nyári offenzíva teljesen kifullad, mielőtt érdemben elkezdődött volna.