Nyitókép: MTI/EPA/Radzsat Gupta

A világ legnagyobb választása zajlik Indiában, több mint 640 millió szavazatot kell megszámlálni

Infostart
2024. június 4. 09:31
Magyar idő szerint fél 9 körül már körvonalazódni fog az indiai választás eredménye, az első részeredmények Narenda Modi miniszterelnök pártjának, a Nemzeti Demokratikus Szövetségnek kedveznek.

Megkezdődött a 642 millió leadott szavazat összeszámlálása Indiában, a világ legnagyobb választásán - írja a Reuters híradása nyomán a HVG. Az ország 543 választókerületében párhuzamosan zajlik a szavazatszámlálás, előbb a levélben leadott voksokat számszerűsítik, majd a 2000 óta használt elektronikus szavazógéppel leadott szavazatok megszámlálása következik.

Az első eredmények Narendra Modi hivatalban lévő miniszterelnök pártjának, a Nemzeti Demokratikus Szövetségnek (NDA) az előnyét mutatták,

hasonlóan a korábbi exit pollokhoz. Magyar idő szerint fél 9 körül már jó eséllyel meg lehet mondani, ki nyerte a választást. A BBC szerint az eddig megszámolt voksok alapján Narendra Modi pártja 267 választókerületben vezet, 189-ben pedig fő riválisa, a Rahul Gandhi vezette INDIA ellenzéki tömörülés áll az élen. 43 körzetben más jelöltek vezetnek, a többi kerületből még nem érkeztek adatok.

Ahhoz, hogy valaki parlamenti többséget szerezzen, 272 képviselőre van szükség, de mint írják, az exit pollok szerint Narendra Modi pártjának ennél is jóval több, akár 350 mandátum is juthat, azaz a miniszterelnök harmadik ciklusát kezdheti el India élén.

Az ország választásának lebonyolításában 15 millióan vettek részt, a hatalmas szavazás megszervezése egyébként is komoly kihívást jelentene, jelenleg viszont még az elképesztő hőséggel is meg kell birkózniuk a szavazóbiztosoknak. A hőhullámban eddig 77-en haltak meg, közülük 33-an a szavazás megszervezésében vettek részt.