Nyitókép: MTI/Európai Tanács

Kérdéses, hogy Orbán Viktor elmegy-e a svájci békekonferenciára

Infostart
2024. június 3. 17:13
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök május elején hívta meg a magyar kormányfőt a békecsúcsra. Közben a kínai vezetés már jelezte, hogy nem lesz ott a tárgyalásokon.

Június 15-16-án Svájcban tartják az ukrajnai békecsúcsot, amelyre számos ország kormánya mellett Ferenc pápát is meghívták. A konferencia résztvevői a többi között arról is egyeztetnek majd az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatban, hogy miként lehetne bevonni az orosz felet a békefolyamatokba. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök május elején Orbán Viktort is meghívta a svájci békecsúcsra.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az atv.hu kérdésére azt mondta,

„egyelőre nem eldöntött kérdés”, hogy „milyen szinten” vesz részt a magyar kormány a svájci békekonferencián.

A tárcavezető megjegyezte: nagyra becsülik a svájciak és mindenki más törekvéseit a béketeremtésre, ugyanakkor a magyar kabinet álláspontja szerint csak akkor lehet eredményes egy ilyen tárgyalás, ha a háború minden résztvevője ott ül az asztal körül, márpedig Oroszország nem kapott meghívót az eseményre.

„De még nincsen végleges döntés” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter arra válaszolva, hogy lesz-e magyar résztvevője a találkozónak.

A kínai külügyminisztérium nemrég jelezte, hogy nem lesz ott kínai politikus a svájci békekonferencián, mert nem teljesül az a feltételük, hogy mind Oroszország, mind Ukrajna képviseltesse magát a találkozón.