Nyitókép: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

Felségsértés miatt vádat emelnek a volt miniszterelnök ellen Thaiföldön

Infostart / MTI
2024. május 29. 18:53
Vádat emel a thaiföldi főügyész Thakszin Sinavatra volt miniszterelnök ellen felségsértés miatt - közölte egy helyi tisztségviselő szerdán.

A Sinavatra elleni panaszt a királypárti hadsereg nyújtotta be a bíróságon. Az ellene felhozott egyéb vádak között szerepel a számítógépes bűncselekmények elleni törvény megsértése is.

Prajut Bejraguna ügyészségi szóvivő elmondása szerint Sinavatrának június 18-án kell megjelennie a bíróság előtt.

A 74 éves politikus tagadja az ellene felhozott vádakat és többször is hűséget fogadott a koronának, amelyet Thaiföldön a világ egyik legszigorúbb típusú felségsértési törvénye véd szinte minden kritikával szemben.

A sokak által a vitatott törvény alapján a volt miniszterelnöké lenne a legnagyobb horderejű eset az elmúlt években a több mint 270 vádemelés között, amely minden egyes, a királyi családot érő vélt sértésért legfeljebb 15 év börtönbüntetést szabhat ki.

Ügyvédje, Vinjat Kartmontri elmondta, hogy átfogó védelmet készítettek elő, és ügyfele óvadék ellenében szabadlábra helyezést fog kérni. Emellett megkérdőjelezte annak a 2015-ös interjúnak a hitelességét, amelyben az állítólagos felségsértés elhangzott.

Az ügyvéd elmondása szerint védence koronavírus-fertőzés miatt nem jelent meg a szerdai meghallgatáson.