Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Weimari háromszög: közös biztonságpolitikát hirdetett a német, a francia és a lengyel külügyminiszter

Infostart
2024. május 23. 21:39
Németország, Franciaország és Lengyelország közösen veszi fel a harcot Európa biztonságáért, a demokrácia védelméért, és együttesen küzd az álhírek, a dezinformáció ellen – Annalena Baerbock német külügyminiszter ezekkel a szavakkal összegezte az úgynevezett weimari háromszög, azaz a három ország külügyminisztereinek találkozóját.

A mostani hármas külügyminiszteri találkozó az első volt azóta, hogy a lengyel diplomáciát Radoslaw Sikorski, a franciát pedig Stéphane Séjourné irányítja. A német–francia–lengyel egyeztetés fontosságát aláhúzza, hogy hetekkel korábban Párizsban találkozott a három ország európai ügyekért felelős minisztere.

A Der Tagesspiegel beszámolója szerint a közös európai biztonságpolitika egyik legfőbb hajtóerejét az orosz hibridfenyegetések jelentették. "Nem engedhetjük meg, hogy ne hangoljuk össze külpolitikai törekvéseinket" – idézte az újság a német külügyminisztert, aki egyidejűleg elutasította az "automata vezérlésű" külpolitikát.

A korábban sokat emlegetett német–francia motor helyett a külügyminiszter ezúttal "hármas" motort említett, kiemelve a közös fellépés szükségességét. Annalena Baerbock szerint a weimari háromszög feladata az, hogy olyan hajtóerő legyen, amely biztosítja az Európai Unió geopolitikai cselekvőképességét.

Sajtóbeszámolók szerint a találkozó egyik fő témája a június 9-i európai parlamenti választásokra való felkészülés volt. A három ország külügyminisztere közösen szólította fel a választókat, hogy szavazatukkal "a demokráciát védjék" az Európai Unióban.

"Az egykori Weimari Köztársaság felbomlása emlékeztet bennünket arra, hogy a demokratikus szabályok a gyűlölet szításával és célzott kampányokkal milyen gyors ütemben tehetők semmissé"

– emlékeztetett a német diplomácia vezetője.

A házigazda értékelése szerint nagy szerencse, egyben a korábbi generációk érdeme is, hogy a demokrácia ma erős, és jobban védhető is. "Azt azonban saját történelmünkből tudjuk, hogy ez a demokrácia nem az égből pottyan, hanem minden nap át kell élni és minden nap meg kell védeni" – tette hozzá.

Az Európa-ügyi miniszterek korábbi találkozóján elfogadott nyilatkozathoz csatlakozva a külügyminiszterek is állást foglaltak a hamis hírek és a félretájékoztatás elleni együttes harc mellett.

A külügyminiszterek szerint az Európai Unió ma célkeresztben van, mind belülről, mind kívülről támadják, a többi között kémtevékenységgel.

A hamis hírek terjesztése, a dezinformációs kampányok közvetlenül az európai parlamenti választások előtt az európai demokrácia lényegét veszélyeztetik – hangsúlyozták a külügyminiszterek..

A weimari háromszög Németország, Franciaország és Lengyelország vezetőinek 1991-ben alapított, azóta rendszeres és magas szintű konzultációs fóruma.

Annalena Baerbock közvetlenül a weimari találkozó előtt Kijevben az ukrán vezetőkkel az Oroszország által több mint két éve ostromlott országnak nyújtott német, illetve nemzetközi támogatás erősítésérő tárgyalt.