Nyitókép: Marc Atkins/Getty Images

Vége a találgatásoknak: Thomas Tuchel elárulta, marad-e a Bayernnél

Infostart
2024. május 17. 15:28
Immár végleges hogy Thomas Tuchel távozik Münchenből. Ezt az 50 éves edző maga jelentette be rendkívüli sajtóértekezletén, amelyet az utolsónak nevezett a klub "színeiben".

"Ez az utolsó sajtótájékoztatóm a Säbener Strassén" – idézték a Billddel az élen a német médiumok a jelek szerint már csak szombatig "hivatalban" lévő edzőt, aki a Bayern München központjában találkozott az újságírókkal. A bejelentéssel minden bizonnyal pont kerül azoknak a találgatásoknak a végére, amelyek szerint a februári "szakítás" ellenére a klub egyes vezetői mégis szerződést hosszabbítottak volna Tuchellel és vele együtt minden bizonnyal évek óta állandó segítőjével, a magyar Lőw Zsolttal is.

A találgatásoknak természetesen tápot adtak azok a hírek is, amelyek szerint több, Tuchel utódaként kiszemelt jelölt kikosarazta a münchenieket. Köztük mindenekelőtt Xabi Alonso, a Bayer Leverkusen "sikeredzője", Julian Nagelsmann, az Eb-re készülő német válogatott trénere vagy épp az osztrák nemeti tizenegyet irányító Ralf Rangnick is. De felmerültek mások is, akik állítólag rajta voltak a müncheni klubvezetés "kívánságlistáján", így a többek között a Bayern és a válogatott korábbi edzője, Hansi Flick is.

A sorozatos kikosarazások után merült fel ismét Tuchel neve. A klub legnevesebb játékosai Manuel Neuerrel, Thomas Müllerrel és Harry Kane-nel az élen állítólag a klub vezetőinél "kilincseltek" az edző maradása érdekében, a játékosok bevallása szerint az idei szezon ellenére "sokat tanultak" Thomas Tucheltől.

Mindezt egyébként a pénteki sajtótájékoztatón maga Tuchel is közvetve megerősítette. A még hivatalban lévő tréner szerint voltak ugyan tárgyalások, de – mint hozzátette – "nem találtunk megoldást, a februári megállapodás ezért érvényben marad" – idézte a Bild Thomas Tuchelt, aki nem titkolta, hogy nem volt könnyű a döntés, mint ahogy februárban sem, amikor több kudarc után a klub úgy döntött, a német szakember nem töltheti ki szerződését, csak a nyárig maradhat a bajor csapat kispadján.

Tuchel, aki tavaly márciusban vette át a klub irányítását Julian Nagelsmanntól, nem részletezte, hogy a feltételezett hosszabbítás miért bukott meg. Korábban olyan értesülések láttak napvilágot, amelyek szerint Tuchel 2026-ig szóló szerződést kíván volna.

Az edző elismerte azt is, hogy egyre szorosabb szálak fűzték a játékosokhoz. "Minél hosszabb egy szezon, annál szorosabbak azok a szálak, amelyek összekötnek" – idézték az edzőt, aki ezzel kapcsolatban külön megemlítette a Bajnokok Ligája elődöntőjében a Real Madrid elleni találkozókat is: a müncheniek az első mérkőzés otthoni döntetlenje után a Santiago Bernabéu stadionban 2-1-es, általuk vitatott vereséget szenvedtek.

Thomas Tuchel ugyan az utolsó "otthoni" sajtótájékoztatójára utalt, de szombaton még Lőw Zsolttal együtt ő irányítja a csapatot a szezon utolsó mérkőzésén idegenben a Hoffenheim ellen. A Bayer Leverkusen immár példátlan fölénnyel végez az első helyen, a tét ugyanakkor a bajnoki ezüstérem: a Bayern München csak győzelemmel vagy pedig a mögötte két pont lemaradással álló Stuttgart kudarcával biztosíthatja a második helyet.

A müncheni klubvezetés pedig tovább folytathatja az edzőkeresést, ami az előzmények és Thomas Tuchel "második búcsúja" után aligha ígérkezik könnyűnek.