Nyitókép: Pool

Üzent az észak-koreai vezető befolyásos húga a nyugatnak

Infostart / MTI
2024. május 17. 12:02
Ismételten tagadta és "a legabszurdabb paradoxonnak" minősítette pénteken az észak-koreai vezető befolyásos húga azokat a híreket, amelyek szerint Phenjan fegyvereket szállított volna Moszkvának.

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és más nyugati országok jó ideje határozottan állítják, hogy Észak-Koreából tüzérségi eszközök, lőszerek, rakéták és egyéb fegyverek érkeztek Oroszországba az ukrajnai háborúhoz. Cserébe Moszkva fejlett katonai technológiákat ad át és gazdasági segélyt nyújt Phenjannak a hírek szerint, bár mind Észak-Korea, mind Oroszország többször is tagadta ezek valóságtartalmát. Külföldi szakértők szerint Észak-Korea a közelmúltban azért is tesztelte tüzérségi eszközeit és rövid hatótávolságú rakétáit, hogy azokat ily módon bevizsgálja és reklámozza Oroszországnak.

Kim Jo Dzsong, az észak-koreai vezető húga közleményében leszögezte, hogy Észak-Koreának nem áll szándékában a nyilvánosság előtt felfedni vagy bármelyik országba exportálni katonai technológiai képességeit. Kifejtette, hogy a nemrég megvalósított tesztfolyamat kizárólag a 2021-ben elindított ötéves fejlesztési terv részét képezi, és azokat a fegyvereket egy Szöul elleni támadásra szánják.

„Nem csinálunk titkot abból, hogy ezeket a fegyvereket arra fogjuk használni, hogy elrettentsük Szöult mindenféle céltalan ötleteléstől” – fogalmazott Kim Jo Dzsong.

Pénteken a dél-koreai hadsereg arról adott hírt, hogy Észak-Korea újabb rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat lőtt ki a tengerbe a keleti partjainál. Szöul elítélte és provokációnak nevezte a rakéták kilövését.