Nyitókép: Rattankun Thongbun/Getty Images

Súlyos fegyház büntetést kapott a volt miniszter, aki megölte a feleségét - Kazahsztánban

Infostart / MTI
2024. május 13. 18:52
Huszonnégy év börtönnel sújtotta egy asztanai bíróság a felesége meggyilkolásával vádolt Kuandik Bisimbajev volt kazah nemzetgazdasági minisztert.

Az ítélet nem jogerős. A bíróság Bisimbajevet felesége, Szaltanat Nukenova sérelmére különleges kegyetlenséggel elkövetett emberölésben, illetve kínzásban találta bűnösnek. A kenőpénz elfogadása miatt korábban elítélt, s így veszélyes visszaeső bűnözőnek is minősített Bisimbajevnek a büntetését fegyházban kell letöltenie.

A perben a bíróság Bisimbajev egyik rokonát, Bahitzsan Bajzsanovot is bűnösnek találta rendkívül súlyos bűncselekmény eltitkolásában, és négyévi szabadságvesztésre ítélte. Bisimbajevet azzal vádoltak, hogy Nukenovát 2023 elején egy asztanai étteremben meggyilkolta, a per két hónapon át tartott. A nyomozók megállapítása szerint az asszony a férje által egy vita után rá mért súlyos ütések miatt vesztette életét.

Bisimbajev 2016 májusa és decembere között állt a kazah nemzetgazdasági minisztérium élén.

2018 márciusában tízévi börtönre ítélték, és végérvényesen megfosztották közhivatalok betöltésének lehetőségétől. A volt minisztert kenőpénz elfogadásában és sikkasztásban találták akkor bűnösnek. 2019 októberében egy simkenti bíróság az idő előtti szabadlábra helyezéséről döntött.

Szaltanat Nukenova halála hatalmas megdöbbenést váltott ki a húszmillió lakosú, többnyire férfiközpontú Kazahsztánban. Az ügy Kaszim-Dzsomart Tokajev elnököt is cselekvésre késztette, egyebek mellett a törvények szigorítását indítványozta a családon belüli erőszak bűncselekménnyé minősítése érdekében.

A kazah hatóságok szerint az országban évente több mint nyolcvan nőgyilkosságot követnek el, az ENSZ szerint viszont ez a szám eléri a négyszázat.