Nyitókép: Pixabay

Kínai napelemgyártók léptek vissza, miután az EU vizsgálatot indított

Infostart
2024. május 13. 19:57
Kínai napelemgyártó vállalatok vonták vissza uniós beruházási ajánlatukat, miután az EU Bizottsága illegális állami támogatás gyanúja miatt vizsgálatot indított ellenük.

Az EU azzal vádolja Pekinget, hogy állami támogatásokkal juttatja versenyelőnyhöz a kínai gyártókat.

Az uniós vizsgálatok konkrétan egy romániai napelempark építésére és üzemeltetésére kiírt pályázattal összefüggésben indultak meg a Longi Green Energy Technology kínai napenergia-csoport német leányvállalata, a Longi Solar Technologie GmbH ellen, a romániai Enevóval együtt benyújtott ajánlatukkal kapcsolatban. Emellett a kínai állami tulajdonú Shanghai Electric Group két leányvállalata is visszavonta beruházási ajánlatát.

Az április elején indított vizsgálatok eredményeként Brüsszel megtilthatta volna a kínai vállalatoknak, hogy közbeszerzési pályázatokon induljanak az Európai Unióban. A Bizottság szerint "elegendő bizonyíték" áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a vállalatok "a belső piacot torzító külföldi támogatásokat" kaptak.

Thierry Breton, az EU belső piacért felelős biztosa szerint az EU Bizottság feladata biztosítani, hogy az Unióban működő külföldi vállalatok betartsák a tisztességes versenyre és az átláthatóságra vonatkozó uniós szabályokat. Leszögezte, hogy napenergiába történő tömeges beruházások nem mehetnek az EU ipari versenyképessége és az európai munkahelyek rovására".

A Brüsszelben működő kínai kereskedelmi kamara "fokozódó protekcionista tendenciákat" vet az EU szemére. A kamara szerint az Európai Bizottság vizsgálatai "sérthetik a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait". A kamara szerint Brüsszel a kínai vállalatokkal szemben "aránytalan követelményeket" támaszt az európai versenytársaikhoz képet.