Nyitókép: Forrás: aftershock.ru

Döbbenetes videó arról, ahogy az oroszok a földön lőnek szét két ukrán harci helikoptert

Infostart
2024. május 12. 14:42
A közösségi médiában jelent meg az felvétel, amelyet feltehetően egy orosz drón készített két ukrán harci helikopter elpusztításáról.

A két Mi-24-es harci helikopter a frontvonal közelében, egy úgynevezett előretolt feltöltőponton várakozott. Valószínűleg éppen üzemanyagot, lőszert, valamint rakétákat vehettek fel, amikor lecsaptak rájuk az oroszok. Egy ugyancsak a közelben várakozó Mi-8 szállító helikopter azonban valószínűleg megúszhatta a támadást.

A légicsapáshoz a legújabb D-30SzN UMPB precíziós fegyvert használták az oroszok. Ez csak nemrég jelent meg az ukrajnai háborúban.

Egy olyan siklóbombáról van szó, amelyet egyaránt be lehet vetni csapásmérő repülőgépekről és földi, rakéta-sorozatvetőkből. Erre viszont csak az orosz hadsereg legnagyobb kaliberű, BM–30 Szmercs (Forgószél) sorozatvetője alkalmas. Amennyiben a földről lövik ki, még egy indító hajtóművet is csatlakoztatnak hozzá.

A kilövést - vagy légi indítás esetén leoldást - követően kinyílnak a bomba szárnyai és egy kis méretű rakétahajtómű segítségével tovább gyorsul, majd a pályája nagyobbik részén már csak siklórepülésben közelíti meg a célt. A pontos találatot műholdas vezérlésű irányító rendszer teszi lehetővé, ami az előre betáplált földrajzi koordinátákra vezeti a bombát.

Az Ukrajnában újabban bevetett orosz precíziós fegyver, a D-30SzN UMPB siklóbomba. Forrás: sputnik

Az oroszok szerint a D-30SzN UMPB erősebb fegyver, mint a hozzá nagyon hasonló kialakítású amerikai, GBU-39 SDM, mivel az nagyjából száz kilónyi robbanótöltetet képes célba juttatni, míg az orosz bomba harci része 113 kilogramm súlyú.

Az újfajta orosz siklóbomba - attól függően, hogy a földről vagy a levegőből indítják - 50-90 kilométerre lévő célpontokat támadhat.

Több évtizedes lemaradást követően Oroszországban is megindult a precíziós fegyverek fejlesztése. Első lépésben a hagyományos ejtőlőszerekhez terveztek olyan, utólag felszerelhető szárny- és irányító készletet, amelynek segítségével pontosan a célba lehetett vezérelni a bombákat. Az D-30SzN UMPB viszont már egyértelműen minőségi ugrást jelent az orosz csapásmérő képesség terén. Ilyen fegyverekkel ugyanis a korábbiaknál messzebbről és főleg sokkal pontosabban tudnak csapást mérni az ellenségre.