Nyitókép: Anadolu

Gyorsan halad az amerikai katonák nagy projektje a Gázai övezet partjainál

Infostart
2024. április 26. 12:15
Amerikai katonák kikötőhelyet építenek a Gázai övezet segélyezésének felgyorsítására. Azt mindenki elismeri, hogy a palesztin civileknek égető szükségük van élelemre és alapvető háztartási cikkekre, ám e segélyakció módja kérdéseket vet fel.

A Pentagon szóvivője, Patrick Ryder megerősítette, hogy amerikai katonai hajók részvételével elkezdődött egy kikötőhely építésének első szakasza. Beleszámolva a projektet koordináló ciprusi és izraeli egységeket is, körülbelül 1000 amerikai katona vesz részt a munkálatokban - tudósított a Reuters.

Ugyanakkor Joe Biden amerikai elnök utasítása szerint a Gázai övezet területére nem léphetnek amerikai katonák. Ez azt jelenti, hogy már a mólóra sem teszik a lábukat, "harmadik fél" fogja végezni a teherautós szállítást az építendő mólón át a partra. (Időközben csütörtökön a hírek szerint aknavetős támadás érte azt a partszakaszt, ahol a móló épül. Washingtoni közlés szerint minimális károk keletkeztek, és amerikai katonák nem voltak a helyszínen.)

A leendő kikötő- és átrakodóhely Gáza városától délnyugatra található, kissé északra a Gázai övezetet kettészelő úttól,

amelyet az izraeli hadsereg épített a harcok során. A terület a régió legnépesebbje volt, mielőtt az izraeli szárazföldi offenzíva több mint egymillió embert űzött volna délre, az egyiptomi határon fekvő Rafah városa felé.

Az AP által elemzett műholdfelvételek szerint a Gázai övezet új kikötőjének építése gyorsan haladt az elmúlt két hétben - írta a The Guardian. Ciprusi források szerint a jövő hét végére elkészülhet a légesítmény, de azt nem közölték, hogy a szállítások mikor indulhatnak meg itt.

A military.com és az AP beszámolója idéz egy ENSZ-tisztviselőt, aki szerint a kikötőnek valószínűleg három zónája lesz:

  • az egyiket az izraeliek ellenőrzik, ide érkezik a mólón át a segélyszállítmány,
  • a másik egy rakodóhely lehet,
  • a harmadik pedig az a zóna, ahol az ENSZ által megbízott palesztin sofőrök várnak majd, hogy felvegyék a segélyt, hogy aztán az elosztópontokra szállítsák őket.

A mólót a Pentagon tervei szerint májustól lehetne használni a humanitárius segélyezés felgyorsítására. Építését még Joe Biden jelentette be márciusban, de a tervet azóta kétségek övezik, rávilágítva, hogy az övezet északi részén így is éhínség alakulhat ki.

Nem hivatalos fotó - állítólag így épül a móló:

A Biden-adminisztráció egyik névtelenül nyilatkozó magas rangú tisztviselője elmondta: a mólón érkező humanitárius segélyeknek át kell majd haladniuk a szárazföldi izraeli ellenőrzőpontokon. Ez annak ellenére van így, hogy a szállítmányokat Izrael már Cipruson ellenőrzi. Az indok: Izrael így akarja kizárni, hogy olyan szállítmány bejusson az övezetbe, amely a Hamászt erősíthetné.

Az izraeli hadsereg tudatta, hogy biztonsági és logisztikai támogatást nyújt a móló működéséhez: több ezer katona, valamint az izraeli haditengerészet hajói és a légierő is részt vesz az amerikai csapatok biztosításában. Vita van ugyanakkor abban is, hogy az izraeliek géppuskaállásokat is felállítanának a területen, amit például az ENSZ ellenez.

A mólón kezdetben annyi segély érkezik, amennyit napi 90 teherautó tud elvinni, de ha eléri működésének teljes kapacitását, akár napi 150 teherautónyi áru is bejuthat.

Az ENSZ a héten egyébként azt közölte, hogy áprilisban átlagosan 200 kamion érkezett Gázába, hétfőn pedig 316 volt a csúcs.

(A nyitóképen: az ENSZ és a WHO segélyszállítmánya, amint az izraeli engedélyre vár a Gázába való bejutáshoz 2024. április 23-án.)