Nyitókép: Google Maps

60 lakos, egy rendőr, rengeteg migráns - Tényleg lesz egy "új Lampedusa"

Infostart / InfoRádió - Zsámboki Zsolt
2024. április 4. 06:00
"Új Lampedusa" születhet a kelet-mediterrán migrációs útvonalon, miután Görögország legdélebbi szigetén, a helyi sajtó által "görög Lampedusaként" emlegetett Gavdoszon a nulláról ugrott fél év alatt csaknem kétezerre a migránsok száma - mondta el az InfoRádióban Varga Márk, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője.

Gavdosz szigete Krétától alig néhány kilométerre van, Görögország gyakorlatilag legdélebbi szigete a Földközi-tengerben.

"A szaksajtótól származik rá az új Lampedusa kifejezés, mivel ez akár egy olyan belépési pont lehet, ami később Európa-, sőt azt gondolom, világszerte elhíresülhet. Persze a görög hatóságok igyekeznek nyugtatni a kedélyeket, sőt maga az ENSZ helyi képviselője is, hiszen az ENSZ menekültügyi főbiztossága rengeteg segítséget nyújtott Görögországnak az elmúlt években, és amióta kitört a migrációs válság, folyamatosan szemmel tartják az eseményeket" - mutatott rá az InfoRádióban Varga Márk, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője.

Ismert, Lampedusáról láthatjuk azokat a borzasztó képsorokat, amelyeken nagy tömegben érkeznek Afrika felől irreguláris bevándorlók egy pici szigetre életveszélyes lélekvesztőkön. Gavdosz esetében is egy nagyon kis lélekszámú szigetről van szó, ez még kisebb, mint Lampedusa:

  • körülbelül 60 állandó lakosa van,
  • egy rendőr teljesít rajta szolgálatot,
  • nincsenek rajta üzletek.

"Annak a hatvan embernek az élete gyökeresen megváltozott az elmúlt fél évben, amióta szinte a semmiből nőtt meg a migránsok száma" - hívta fel a figyelmet Varga Márk.

A helyi "migránsszámláló" 1186-nál tart most - ebben benne van Kréta déli partjának adata is -, ez egy március 31-i ENSZ-szám.

"A Frontex is nagyjából ezt mérte, 1100 körüli számot. A szám tavaly decemberben még csak 397 volt, előtte szeptemberben pedig még csak 30,

ez nőtt mostanra 1100-ra" - fejtegette. Ami érdekes, hogy a Frontex szerint a líbiai Tobrukból érkeznek ezek az emberek, tehát ott szállnak fa és műanyag csónakokba.

A háború által sújtott észak-afrikai Líbia területéről Kréta felé korábban soha nem tapasztalt mértékben indultak el az emberek, ami kihívás elé állítja a török hatóságokat, de a Törökországhoz legközelebb eső szigetegeken szintén nagy a növekedés: Leszboszon 3645-nél tart idén a számláló, Khioszon 1111-nél, Számoszon 1374-nél, Khószon 1274-nél, Léroszon 177-nél - ez az az öt sziget, ahol működnek jelenleg táborok. A szakértő szerint "ezek eléggé riasztó adatok".

Április közepén a Frontex új adattal áll majd elő, de a kelet-mediterrán útvonalon már most kétszer annyi migráns érkezett uniós területre, jellemzően Görögországba és Ciprusra egy év alatt, ez nominálisan 9150 ember volt március 13-áig - tavaly ez a szám márciusig 4729 volt.

A nyugat-balkáni útvonalon közben - ami épp Lampedusát érinti - tapasztaltak egy jól érzékelhető csökkenést, Lampedusa felől 70 százalékkal kevesebben érkeztek, mint tavaly.

Az InfoRádió Aréna című műsorának pénteki vendége Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet igazgatója és Sayfo Omar, az Intézet kutatásvezetője lesz 18 órától.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Új Lampedusa - Varga Márk
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást