Nyitókép: mrohana/Getty Images

Társai zaklatták a finnországi iskolai lövöldözőt

Infostart
2024. április 3. 16:22
A 12 éves fiú egyik társával végzett, két másik gyereket pedig súlyosan megsebesített.

A finn rendőrség szerint a lövöldözés korábbi zaklatások következménye volt. A 12 éves fiú beszámolt kihallgatóinak ezekről az esetekről, a zaklatás tényét a rendőrségi vizsgálat is megerősítette - írta a Reuters.

A fiút nemrég helyezték át a Helsinki északi részén lévő egyik iskolából, az új helyen azonban a diákok zaklatták őt. Valószínűleg ezt akarta megtorolni a lövöldözéssel - közölte a BBC. Az egyik áldozat, egy ugyancsak 12 éves fiú nem sokkal azután vesztette életét, hogy kórházba vitték, míg két, ugyancsak vele egykorú kislány súlyosan megsebesült.

A merénylő ugyan elmenekült a vérengzés helyszínéről, de nem sokkal később elfogták. Úgy tudni, nem tanúsított ellenállást és átadta a rendőröknek a fegyvert.

A lövöldözés idején mintegy 800 gyerek és 90 főnyi személyzet tartózkodott az iskolában.

A finn rendőrség gyilkosság és emberölési kísérlet miatt eljárást indított. A brit médiacégnek az a véleménye, hogy az elkövető nem büntethető fiatal kora miatt.

A támadó a lövöldözést megelőzően már riogatta az iskola felé tartó társait.

A merénylet elkövetése közben álarcot és zajcsökkentő fülvédőt viselt.

Az iskola ugyan ma újból kinyitott, de Vantaa város alpolgármestere, Ktri Kalske azt mondta BBC-nek, hogy a tanítás a szokásosnál hamarabb fog befejeződni.

A hatóságok megerősítették, hogy a pisztoly a fiú egyik közeli hozzátartozójának tulajdona. Finnországban nagy sok lőfegyver van magánkézben, mert rengetegen szeretnek vadászni. A törvény értelmében minden 18. életévét betöltő, lelkileg és testileg alkalmas finn állampolgárnak lehet fegyvere, 15 éves kortól pedig engedélyt kaphat arra, hogy más tuladjonában lévő puskát vagy pisztolyt használjon.