Nyitókép: e-crow/Getty Images

Bajban az ukrán védelem, katonatisztek szerint bárhol előrenyomulhatnak az oroszok

Infostart
2024. április 3. 16:11
Ukrán katonatisztek úgy vélik, az egyre növekvő erőfölény miatt fennáll a veszély, hogy összeomlanak a frontvonalak.

Ukrán katonatisztek szerint az országukat fenyegető helyzet egyre súlyosabbá válik, mivel Oroszország fokozatosan erősíti pozícióit - írja a Sky News híradása nyomán a Portfolio.

A tisztek, akik korábban Valerij Zaluzsnyij tábornok irányítása alá tartoztak, a Politicónak fejezték ki aggodalmukat a frontvonalak összeomlása kapcsán. Hangsúlyozták, hogy

Oroszország jelentős erőforrásokat halmoz fel, és várhatóan augusztusban vagy még korábban nagyszabású offenzívát indíthat.

Azt is elmondták, hogy ez a támadás valószínűleg áttörést fog eredményezni a fronton.

Bírálták a nyugatról érkező segítség sebességét és mértékét, ugyanakkor Ukrajna hibáit is elismerték a harctéri stratégiák terén. Az egyik nyilatkozó tiszt szerint az ország jelenlegi helyzetét nem lehet technológiai eszközökkel megoldani, mivel sem Ukrajna, sem a nyugat nem rendelkezik kellő mennyiségben olyan eszközökkel, amik képesek lennének ellensúlyozni az orosz erőfölényt.

Mint írják, a tisztek szerint

az ukrán csapatok legnagyobb előnye a rugalmasság és a mozgékonyság, illetve az, hogy az orosz hadvezetés továbbra is hajlamos komoly hibákat véteni a fronton.

Azt azért hozzátették, hogy nem szeretnének kizárólag erre hagyatkozni a harcokban.

Az egyik tiszt Valerij Zaluzsnyij tábornok szavait idézte, miszerint ez az "egyszeri esély háborúja", utalva arra, hogy az orosz erők gyorsan alkalmazkodnak és ellensúlyozzák a nyugati fegyverrendszereket - írja a lap.