Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Az oroszok kilőtték a saját szupertankjukat

Infostart
2024. március 19. 17:18
Kijevben újabb részleteket hoztak nyilvánosságra az orosz T-14 Armata csődjéről.

Az ukrán felderítés értesülései szerint eddig összesen csak húsz darabot gyártottak a rendkívül korszerű, ám iszonyatosan sokba kerülő páncélosokból. Ezek is csak egy kísérleti egységhez kerültek, és az orosz hadsereg mind a mai napig nem rendszeresítette a T-14-est – írja a Defence Blog. Pedig néhány évvel ezelőtt Szergej Sojgu védelmi miniszter még arról beszélt, hogy 2022-től megkezdik az Armata sorozat gyártását, és néhány éven belül ez lesz az orosz hadsereg alapharckocsija.

A portál arról is beszámol, hogy titkosszolgálati értesülések szerint tavaly egy sem készült a T-14-ből, és ezért kérdéses, hogy az idénre tervezett 29 tankot legyártják-e. Az ukrán felderítő szolgálatnak nincs olyan információja, hogy a szupertankot bevették volna az oroszok a tavaly előtt indult hadjáratban.

Ezt a Rosztek orosz hadiipari óriásvállalat vezérigazgatója is megerősítette, azzal, hogy közölte: az ultramodern tank nem vesz részt az ukrajnai harcokban. Szergej Csemezov ezt annak tulajdonította, hogy a T-14-es túl drága fegyver, és a hadsereg olcsóbb megoldás után nézett. Mint mondta, a katonák inkább a régebbi T-72-ből kifejlesztett T-90-es mellett döntöttek. Még ennél is kevesebbe kerül az egyébként hatalmas mennyiségben legyártott T-72B harckocsik korszerűsítése. Csemezov arról is beszélt, hogy az Armata gyártásán megspórolt pénzt inkább új, de sokkal kedvezőbb árú tankok fejlesztésére fordítják.