Nyitókép: Maja Hitij/Getty Images

Kalapáccsal verték össze Navalnij fontos emberét Litvániában

Infostart
2024. március 13. 09:49
Kalapáccsal támadtak rá Leonyid Voklovra, a néhai Alekszej Navalnij vezető politikai stratégájára a litván fővárosban, Vilniusban kedden – közölte szerdán Navalnij volt szóvivője, Kira Jarmis.

„Volkovot a háza előtt támadták meg. Valaki betörte kocsijának ablakát, majd könnygázt fújt a szemébe, ezután a kalapáccsal kezdte ütlegelni Leonyidot” – írta Jarmis az X-en, melyhez képeket is mellékelt, amelyeken Volkov homloksérüléssel és vérző lábbal látható, a háttérben a megrongált autóval.

A litván külügyminiszter, Gabrielius Landsbergis, megdöbbentőnek nevezte az esetet. „Az elkövetőknek felelniük kell bűneikért” – írta az X-en.

A litván rendőrség az áldozatot meg nem nevezve közölte, hogy bejelentést kapott arról, hogy egy férfit megtámadtak a háza előtt. A rendőrök nyomozást indítottak, és elkerítették a Volkov házához közeli fenyőerdőt, amely Vilnius északi külvárosi részén található, majd kutyákkal átfésülték a terepet.

A litván kémelhárítás jelentése szerint a Volkov elleni támadást nagy valószínűséggel Oroszország szervezte és hajtotta végre.

Gitanas Nauseda litván elnök a litván rádióban közölte, hogy az akciót egyértelműen előre eltervezték, és kapcsolatban áll más balti országok elleni provokációkkal.

„Egyetlen dolgot üzennék Vlagyimir Putyinnak: itt senki sem fél Öntől”

– szögezte le az államfő.

Navalnij politikai csoportjának, a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) tagjainak nagy része az Európai Unió területén, a többi között Litvániában tartózkodik, miután elmenekültek Oroszországból.