Nyitókép: Forrás: X / DD Geopolitics

"Nem talált" - Kettős hiba a németek első vörös-tengeri bevetésén

Infostart
2024. február 29. 10:37
Amerikai drónt néztek a németek ellenségnek, ki is lőttek rá két rakétát, de szerencsére újabb hiba történt.

Híradás érkezett arról a dpa német hírügynökségtől, hogy az Irán által támogatott jemeni húszi fegyveres csoport támadását először verte vissza a Hessen nevű német haditengerészeti fregatt egy uniós kötelék részeként. Estére azonban kiderült, hogy korántsem volt ez akkora dicsőséges bevetés; egy amerikai drónt néztek ellenségesnek, két rakétát ki is lőttek rá, "még jó", hogy nem találták el, a tengerbe zuhant mindkét SM2-es rakéta.

A 30 millió eurós drón (MQ-9 Reaper) sértetlenül megúszta a véletlen támadást.

A bevetés előtt Boris Pistorius német védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a küldetés a nemzetközi jog és a szabadságjogok védelméről, valamint a tengerek biztonságáról szól, de a kereskedelmi útvonalak és az egész régió stabilizálásáról is.

Az európai uniós külügyminiszterek hétfőn hagyták jóvá az Aspides (Pajzs) hadműveletet, amely keretében európai hadihajókat és légi előrejelző rendszereket küldenek a Vörös-tengerre, az Ádeni-öbölbe és a környező vizekre egyaránt. Az Aspides hajók kizárólag abban az esetben indíthatnak támadást, amennyiben a felkelők előbb megtámadják őket, és felhatalmazást kapnak a tüzelésre - írja az Economx.