Nyitókép: MTI/EPA/Jahja Oszama

Már a nemzetközi adatbiztonságot veszélyeztetik a jemeni lázadók

Infostart
2024. február 28. 21:42
A húszik kárt okoztak négy fontos vízalatti kábelben is, amik összekötik Európát és Ázsiát, ez zavart okozhat a két kontinens kommunikációjában.

Mostanra már nem csak a katonai állásokat és a kereskedelmi hajókat támadják a húszik, hanem az adatforgalmat is veszélyeztetik, az Irán által támogatott csoport ugyanis megrongát több Ázsiát és Európát összekötő víz alatti kábelt - írja az Euronews híradása nyomán az Economx.

A pusztítás főként a 22 ezer kilométeres távol-keleti hálózatot működtető AAE-1 vállalatot érintette. Ez a 40 terrabit/másodperc kapacitású vezeték Pakisztánon és Kataron át kapcsolta össze Kínát a Nyugattal. Fájó csapás érte továbbá az Afrika első szélessávú tenger alatti kábelrendszerét elindító Seacom céget, illetve az EIG Global és a TGN kommunikációs vegyesvállalatok is a károsultak között vannak.

A régióban több interkontinentális internetvonal is halad. Korábban a húszi terrorcsoporthoz kötődő Telegram csatorna egy fenyegető üzenettel közzétette a Vörös-tengerben futó kábelek térképét. A Yemen Telecom komoly diplomáciai erőfeszítés tett, hogy a globális nemzetközi távközlési szövetségek figyeljenek rá, hogy véletlenül se adjanak információt a lázadóknak a tenger alatti kábelek elhelyezkedéséről, hiszen azokban akár hajóhorgonyokkal is kárt lehet tenni.

Ám a környező országok nem gondolták, hogy a terroristák technikailag képesek lennének ilyen csapás mérésére.

Moammer al-Eryani, az ádeni kormány információs minisztere szerint az iráni támogatásnak köszönhetően egyre radikálisabb támadásokat végrehajtó terroristák a radikalizmusuk miatt nem tárgyalásképesek. A jemeni lázadók szóvivője, Mohammed Abdul Salam szerint továbbra is innovatív technikákat használnak fel a támadásokhoz és a nyugati ellenlépések csak összekovácsolják a gázai erőszakon felháborodott arab népet - írja a lap.

Hetekig is eltarthat a sérült kábelek javítása, és az azt végző cégek magas kockázati- és kiszállási díjat fognak felszámolni. Hozzáteszik, mindazonáltal több vezeték is sértetlen maradt, így nem szakadt meg az internetes kommunikáció az érintett ázsiai, európai és afrikai országok között.