Nyitókép: Forrás: X/Mario Nawfal

Újabban már robot-tengeralattjárót is használnak a jemeni lázadók

Infostart
2024. február 19. 11:26
Felszín alatt közlekedő tengeri drónt vetettek be a húszik a Vörös-tengeren - erősítette meg az amerikai központi parancsnokság. Ez volt az első alkalom, hogy a jemeni lázadók ilyen technológiát alkalmaztak az október óta folyamatosan tartó támadások során.

Az Amerikai Egyesült Államok hadereje a múlt szombaton több légicsapást hajtott végre Jemenben, a húszi lázadók által ellenőrzött területeken - közölte a portfolio.hu a CBS amerikai hírcsatornára hivatkozva. Ezek az akciók egyebek mellett magukban foglaltak egy támadást egy pilóta nélküli víz alatti jármű ellen, ami fontos fordulatot jelent a Vörös-tenger térségében dúló konfliktusban.

A víz alatti drón megsemmisítése mellett az amerikai fegyveres erők három hajó elleni cirkálórakétát és egy pilóta nélküli felszíni vízijárművet is semlegesítettek. A CENTCOM értékelése szerint ezek a célpontok közvetlen fenyegetést jelentettek mind az amerikai haditengerészet, mind pedig a közelben tevékenykedő kereskedelmi hajók biztonságára.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának múlt heti Jemenről szóló tájékoztatóján Robert Wood, az Egyesült Államok nagykövete kiemelte az eltérített útvonalak gazdasági hatásait: "Afrikát kerülve minden egyes Ázsia és Európa között megtett egyirányú utazás üzemanyag-költsége körülbelül 1 millió dollár többletköltséggel jár, és mintegy tíz nappal meghosszabbítja az utazást."

Címképünkön a jemeni húszik által használt vízalatti drón