Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

12 pontos gazdasági ultimátumot kapott a német kormány

Infostart
2024. február 13. 11:52
Németországban az ellenzéki konzervatív CDU/CSU pártszövetség két hónapot "adott" az Olaf Scholz kancellár vezette koalíciónak a gazdaság fellendítését célzó intézkedések kidolgozására. Ráadásul irányt is szabott: a követeléseket ugyanis tizenkét pontban foglalta össze.

A média által kiszivárogtatott levél két aláírója a CDU elnöke, egyben a pártszövetség kancellárjelöltje, Friedrich Merz, valamint a kisebbik keresztény párt, a CSU parlamenti csoportjának elnöke, Alexander Dobrindt volt. A levél címzettje Olaf Scholz kancellár és kormánya.

"Arra kérjük Önt és az egész szövetségi kormányt, tegyenek hatékony intézkedéseket, hogy a német gazdaság mielőbb kilábalhasson a recesszióból" – fogalmaztak az aláírók, utalva arra, hogy Németországot a jólét eddig soha nem tapasztalt mértékű visszaesése fenyegeti. Merz és Dobrindt tizenkét pontban sorolta fel a követeléseket, és a teljesítés kidolgozására "a folyó negyedév végét" szabta meg.

A követelések között szerepel többi között a villamosenergia-adó mérséklése, a társadalombiztosítási járulék csökkentése, a napi munkaidő helyett heti munkaidő bevezetése, a társaságok nyereségadójának csökkentése. Sürgetik továbbá az arra rászorulóknak előirányzott állami támogatás, az úgynevezett Bürgergeld folyósításának szigorítását és nem utolsósorban az év eleje óta tiltakozó gazdák jelentősen csökkentett adókedvezményeinek, illetve a korábbi szubvenciók teljes helyreállítását.

A követeléseket tartalmazó levelet hivatalosan még nem terjesztették elő, de már előzetesen napvilágot látott.

Az aláírók a következő napokban kívánják megvitatásra Bundestag elé terjeszteni, ugyanakkor jelezték, hogy a megvalósítás érdekében készek a párbeszédre a kormányzat illetékeseivel. Olaf Scholz kancellárt felszólították arra, hogy csatlakozzon "ehhez a rendkívüli intézkedéscsomaghoz" és teremtse meg a megvalósításhoz szükséges egységet a szocáldemokratákból, a Zöldek Pártjából és a szabad demokrata FDP-ből álló koalíción belül.

A kormánypártok illetékesei érdemben egyelőre nem reagáltak. Az SPD frakcióvezető-helyettese felrótta, hogy az a Friedrich Merz sürget most párbeszédet, aki a közelmúltban a leghatározottabban kizárt minden további együttműködést a kormánnyal. A Zöldek Pártjának képviselője pedig teljes mértékben abszurdnak nevezte az uniópártok javaslatait, és hasonlóan vélekedett az FDP frakcióvezetője is, bár elismerte, hogy Németországnak nagyobb gazdasági dinamizmusra van szüksége.