Nyitókép: MTI/EPA/Pavlo Pahomenko

A németek többsége már ódzkodik Ukrajna további támogatásától

Infostart
2024. február 9. 16:30
Nem számít ritkaságnak Németországban sem, hogy a kormány és a lakosság kulcsfontosságú kérdésekben nincs egy véleményen, de most különösen feltűnő, hogy miközben az Olaf Scholz kancellár vezette koalíció Ukrajnának további rendkívüli fegyverszállításokat tervez, a németek többsége már ellenzi a két éve tartó orosz háború sújtotta ország további támogatását, beleértve további ukrán menekültek befogadását.

A felmérés a hónap második felében kezdődő müncheni nemzetközi biztonsági konferencia számára készült, és müncheni biztonsági index elnevezéssel látott napvilágot. Jelzésértékű volt, hogy múlt év májusában a megkérdezettek 46 százaléka még azt vallotta, hogy a korábbiaknál több ukrán menekült befogadására van szükség, ezzel szemben most már csak 25 százalék volt ezen a véleményen, míg 32 százalék határozottan ellenezte ezt.

A 2022. február 24-én Ukrajna ellen indított orosz agresszió nyomán több mint egymillió menekült érkezett Németországba. Közülük azóta többen vagy továbbutaztak, vagy pedig a háború ellenére is a hazatérést választották. A közelmúltban ismertté vált adatok szerint most mintegy 900 ezer ukrán menekült tartózkodik Németországban.

Hasonló volt a német lakosság véleményének változása az ukrajnai fegyverszállításokkal kapcsolatban is.

A megkérdezettek többsége azon a véleményen volt, hogy Németország ne szállítson az eddiginél több nehézfegyvert Ukrajnának.

Feltűnő az is, hogy csökkent azoknak a németeknek a száma, akik erőteljesebb szankciókat sürgettek Oroszországgal szemben.

Noha az Ukrajna támogatása iránti hajlandóság egyértelműen csökkent, a válaszokból ugyancsak egyértelműen kitűnt az is, hogy a német lakosság miként vélekedik egy orosz győzelem lehetséges következményeiről. Így a megkérdezettek 56 százaléka szerint ha Ukrajna elveszítené a háborút, fennáll további orosz támadások veszélye más országok ellen. A válaszadók 48 százaléka vélekedett úgy, hogy Európa akkor van nagyobb biztonságban, ha Oroszország elveszíti a háborút. Mindössze 19 százalék volt ellentétes véleményen.

A felméréssel kapcsolatban a müncheni biztonsági konferencia képviselője a Der Tagesspiegel cimű lapnak nyilatkozva utalt arra, hogy a háború kitörése óta jelentősen megváltozott a "kiindulási helyzet". Miközen 2022 tavaszán még arról folyt a vita, hogy Németország egyáltalán szállítson-e nehézfegyvereket Ukrajnának, 2023 őszén már a többi között már cirkálórakéták eetleges átadása került napirendre. "Mindez azonban nem rejtheti véka alá, hogy csökken az ukrajnai fegyverállításokkal kapcsolatos német lakossági támogatás" – fogalmazott az újságban Leonard Schütte, a konferencia vezető kutatója.