Nyitókép: Chris Jung/NurPhoto via Getty Images

Felmentették a Samsung elnökét

Infostart / MTI
2024. február 5. 15:44
A szöuli bíróság hétfőn felmentette Li Dzsejongot, a Samsung ügyvezető elnökét az ellene felhozott korrupciós vádak alól.

A szöuli bíróság nagyjából három és fél éve indított eljárást Li ellen piaci szabálytalanságokban való részvétel, tőzsdemanipuláció és számviteli csalás vádjával, miután 2015-ben vitatott körülmények között összevont két Samsung leányvállalatot, a Cheil Industriest és a Samsung C&T-t.

Az ügyészek azt vizsgálták, hogy Li és emberei az összevonás idején feltehetően hamis piaci információk terjesztésével és a leányvállalatok részvényeinek tömeges felvásárlásával a Cheil árfolyamát mesterségesen felsrófolták, a Samsung C&T árfolyamát pedig lenyomták, illetve illegális lobbitevékenységet folytattak az országos nyugdíjpénztárnál, amely jelentős mennyiségű részvénnyel rendelkezik.

A bíróság hétfőn bejelentette, hogy nem találtak bizonyítékot a bűncselekményre, illetve a 2015-ös vállalati manőver nem szolgált Li hatalma megszilárdítása eszközéül, és nem okozott pénzügyi veszteséget a részvényeseknek.

Az ügy további vádlottjait is felmentették. Az ügyészségnek egy hét áll rendelkezésére, hogy fellebbezzen az ítélet ellen.