Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Ciro Fusco

Tunézia keményebben is felléphetne a migránsokkal szemben – állítja az elemző

Infostart / InfoRádió - Zsámboki Zsolt
2024. február 4. 12:00
Csak részben tesz eleget Tunézia az Európai Unió kérésének a migránsok részleges feltartóztatásával. Az EU szigorúbb fellépést vár el az afrikai országtól.

A UNHCR (ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala) adatai szerint Olaszországba 2023 első tíz hónapjában közel 150 ezer irreguláris migráns érkezett, közel kétharmaduk Tunéziából. Ebből a 96 ezer emberből 17-18 ezer volt tunéziai állampolgár, megközelítőleg ugyanennyien rendelkeztek guineai, illetve elefántcsontparti állampolgársággal. Az elmúlt években az látható, hogy a külföldiek aránya egyre nő, 2021-ben 31 százalékot tettek ki, 2022-ben 60 százalékot, és tavaly már a 80 százalékot is elérte – mondta az InfoRádióban Kmeczkó Sára.

A Migrációkutató Intézet kutatója szerint a tunéziai vezetés elutasítja azt az uniós elvárást, hogy Tunéziának egyfajta határőri szerepet kellene betöltenie, és fel kellene tartóztatnia az Európai Unió felé érkező irreguláris migránsokat – mondta a kutató. Hozzátette: 2023 júliusában mégis megköttetett az a megállapodás, amely Tunéziát ezzel a feladatkörrel ruházza fel, azóta történtek pozitív fejlemények ezen a téren.

Nyár óta közel 70 ezer embert tartóztatott fel a parti őrség, majdnem kétszer annyit, mint 2022-ben,

ami pozitív fejlemény, és az európai érdekeket segíti – mondta a kutató, aki azonban nem tartja elegendőnek a Tunéziának szánt támogatásokat, szerinte kérdéses, hogy ki tud-e építeni hatékony és működőképes határvédelmet a súlyos gazdasági és társadalmi problémákkal küzdő ország.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tunézia és a migráció - Migrációkutató Intézet - Kmeckó Sára
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást