Nyitókép: Anadolu /Getty Images

Elképesztő felvételek egy ukrajnai páncélosütközetről – videó

Infostart
2024. január 13. 15:41
Az ukrán hadsereg két, amerikai gyártmányú, M2A2 Bradley lövészpáncélosa egy orosz T-90M harckocsival vívott élet-halál harcot.

A csata a kelet-ukrajnai Avgyijivka közelében, Sztyepove településén zajlott. A felvételeket egy ukrán drón készítette. A videón látni, amint az első Bradley lesállásból támad az orosz harckocsira, és alaposan megsorozza a 25 mm-es gépágyújával.

Az oroszok legmodernebb tankja azonban állja a találatokat, és megpróbál visszavágni a gyengébb páncélzatú, illetve fegyverzetű ukrán gyalogsági harcjárműnek. Ám az M2A2 Bradley még időben visszavonul, az orosz páncélos pedig egy házat talál telibe.

Ekkor lép be a küzdelembe a másik ukrán lövészpáncélos, és pusztító gépágyútüzet zúdít az orosz harckocsira. Ilyen lövedékzápornak – főleg ennyire közelről – már az orosz tank páncélja sem képes ellenállni. Az orosz hadsereg legjobb harckocsiját végül kilövik az ukránok.

Az X-en megjelent információk szerint az orosz tank parancsnoka és lövegkezelője valószínűleg életét vesztette az összecsapásban.

A Sztyepovénál kilőtt orosz T-90M harckocsi. Forrás: X / (((Tendar)))

A vezető talán megúszta, de a tankról készült felvételen nem látszik, hogy elhagyta volna a harcjárművet. Egyébként a Bradley rendkívül veszélyes ellenfél a harcmezőn. Az M242 Bushmaster gépágyú páncéltörő lövedékei oldalról könnyedén átütik az orosz harckocsik páncélzatát. Az első Öböl-háború idején (1990-91) a Bradley-k több iraki páncélossal végeztek, mint az M1A1 Abrams harckocsik.