Nyitókép: MTI/Soós Lajos

120 képviselő betámadta Magyarországot az EU-ban

Infostart
2024. január 13. 06:35
Elvennék Magyarország szavazati jogát az EU Tanácsban - legalábbis ezt akarja 120 baloldali, liberális és néppárti uniós képviselő.

Péntek délutánig az Európai Parlament 705 képviselőjéből 120 írta alá Petri Sarvamaa finn kereszténydemokrata EP-képviselő kezdeményezését, hogy a hetes cikkelyes eljárás keretében fosszák meg Magyarországot a szavazati jogától a kormányok képviselőiből álló döntéshozó EU Tanácsban - írja a nepszava.hu.

Az EP öt frakcióját képviselő politikusok csatlakoztak ehhez. Magyarok nincsenek az aláírók között, van viszont egy finn szélsőjobboldali és egy populista olasz képviselő is.

Kulcsfontosságú lenne, hogy a lehető leghamarabb felmérjük a petíció ötletének általános támogatottságát a plenáris ülésen – fejtette ki Petri Sarvamaa képviselő a Népszavához eljuttatott nyilatkozatában.

A finn politkus a parlament elnökének címzett petícióban rámutat: a hetes cikkelyes eljárás második és harmadik szakaszának aktiválása az egyetlen módja annak, hogy megvédjék az Európai Unió értékeit és biztosítsák a döntéshozatali folyamatok működését.

A finn képviselő jobbról a második a fotónkon.