Nyitókép: Joshua Prieto/SOPA Images

Özönvíztől tartanak az ausztrálok szilveszterkor

Infostart / MTI
2023. december 31. 10:17
Heves zivatarok okozhatnak villámárvizeket az ország keleti részén.

Ausztrália keleti részén vasárnap már a második egymást követő napon pusztítanak heves zivatarok - figyelmeztetett a meteorológiai hivatal, amely szerint a heves esőzések növelik a veszélyes villámárvizek kockázatát.

Az elmúlt 24 órában egy vad időjárási rendszer Queensland állam délkeleti és Új-Dél-Wales állam északi részén özönvízszerű esőzéseket és óránkénti száz kilométerhez közelítő széllökéseket okozott.

A Queensland Sunshine Coast régióban található Beerburrumban 127 milliméter eső esett, ami nagyjából egyhavi átlagnak felel meg.

"Egy újabb heves zivatarokkal teli nap van kilátásban ... a viharveszély 2024 első hetében egyre kiterjedtebbé válik" - mondta Miriam Bradbury, a helyi meteorológiai intézet munkatársa az X közösségi médiaplatformon közzétett videóüzenetében. Hozzátette, Queensland egyes részein helyenként intenzív esőzések várhatók, amelyek villámárvizekhez vezetnek.

Murray Watt szövetségi katasztrófavédelmi miniszter közölte, a kormány akár 70 katonát és mentőszolgálati munkatársat is bevet Queensland délkeleti részén, hogy segítsenek a közelmúlt viharai utáni takarítási munkálatokban.

Tűz és víz

A mostani viharok a legutóbbi - december 25-i és 26-i - heves időjárást követik, amely tíz ember halálát okozta. Korábban, a hónap elején a Jasper ciklon okozott széles körű áradásokat és károkat.

A szakértők szerint az éghajlatváltozás az elmúlt években felerősítette az ausztráliai időjárási szélsőségeket. Az El Nino időjárási jelenség, amely erdőtüzeket, ciklonokat és hosszan tartó szárazságot okozhat, a jelenlegi nyári időszakban is érinti a kontinens méretű országot.

Miközben a hatóságok egyes helyeken zivatarokra készülnek, Ausztrália északi részén kánikula tombol.

A Queensland államban lévő Julia Creekben a hőmérséklet vasárnap elérheti a 45 Celsius-fokot az előrejelzések szerint.

Az ország délkeleti részén azonban enyhe időjárás várható. Sydneyben a szilveszter esti ikonikus tűzijátékra készülnek, a hatóságok egymillió embert várnak a parton, hogy megnézzék a hagyományos 12 perces pirotechnikai bemutatót.