Nyitókép: Forrás:Wikipédia

Hosszú csend után megvillant az orosz légierő, Kijev sem maradt ki

Infostart / MTI
2023. december 8. 13:49
Orosz harci repülőgépek 19 nagy hatótávolságú rakétát lőttek ki péntek reggel több ukrajnai, köztük kijevi célpontok ellen, a légicsapásokban egy civil is életét vesztette – közölték kijevi tisztviselők.

Az orosz légierő jelentése szerint a rakétákat hét Tu-95-ös stratégiai bombázórepülőről indították az ország több megyéjében lévő célpontok ellen. Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője közölte:

a Kijevre kilőtt rakétákat a légvédelem kivétel nélkül megsemmisítette.

A lehulló rakétatörmelék azonban családi házakat rongált meg a megye több településén – közölte Ruszlan Kravcsenko, a Kijev megyei katonai adminisztráció vezetője. A reggel 7 óra körül elrendelt légiriadó több mint két órán át tartott.

Orosz rakétatámadás érte az Ukrajna középső részén található Dnyipropetrovszk megyét is. Szerhij Liszak, a megye kormányzója Telegramon közölte, hogy egy civil meghalt, négy ember megsebesült, kettő közülük súlyosan. A becsapódásokban megrongálódott egy meg nem nevezett ipari létesítmény, és több mint egy tucat lakóépület Pavlohrad és Ternivka városokban, valamint Jurijivszka faluban – fűzte hozzá. Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője szerint az ukrán légvédelem 14 beérkező rakétát lőtt le a terület felett.

Az ukrán energetikai minisztérium mindeközben bejelentette, hogy csütörtökön támadás érte a Donyeck megyében található Toreck szénbányáját, hozzátéve, hogy egy ember megsebesült, és jelentős károk keletkeztek.

Korábban, péntekre virradóra ismét orosz rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai Harkiv megye azonos nevű központját is, legkevesebb egy ember megsebesült – közölte a régió kormányzója a Telegramon. Oleh Szinyehubov elmondta: hat Sz-300-as rakéta csapódott be a város két kerületébe, és több lakóépület megrongálódott. Ihor Tyerehov, Harkiv polgármestere öt rakétáról számolt be.

A péntek hajnali támadás volt hetek óta az első légicsapás-sorozat, amit az orosz erők ukrajnai célpontok ellen indítottak. Mindaddig javarészt drónokat vetettek be éjszakai támadások alkalmával.