Nyitókép: Forrás: X / Int'l Criminal Court

Karim Khan: a Hamász Izrael elleni támadása a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények közé tartozik

Infostart
2023. december 3. 16:54
A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze Izraelben és a palesztin területeken tett látogatása után, azt közölte: az izraeli-palesztin konfliktus minden szereplőjének be kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot.

A főügyész úgy fogalmazott: "Meg kell mutatnunk, hogy a törvény mindenütt, még a frontvonalakon is érvényes, és képes mindenkit megvédeni".

Khan a Hamász és minden más terrorszervezet által ejtett túsz azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására szólított fel, és hangsúlyozta: semmi sem indokolhatja a túszok fogva tartását. A túszokat nem lehet élő pajzsként használni vagy alkualapként kezelni - jelentette ki.

Hangsúlyozta: annak ellenére, hogy a Hamász és a Gázai övezetben működő más fegyveres csoportok folyamatosan megsértik a nemzetközi humanitárius jogot, Izrael e támadásokra adott válaszának meg kell felelnie a fegyveres konfliktusokat szabályozó jogi előírásoknak.

A nemzetközi humanitárius segítségnyújtásnak továbbra is érvényesülnie kell, az izraeli hadseregnek ismernie kell az alkalmazandó jogot.

"Nem csak a törvény betűjét kell betartani, hanem a szellemét is meg kell őrizni" - fogalmazott a főügyész, majd hozzátette: a konfliktus során elkövetett bűncselekményekre vonatkozó állításokat független vizsgálatnak kell alávetni.

Khan végezetül aggodalmát fejezte ki az izraeli telepesek által Ciszjordániában, palesztin civilek ellen elkövetett támadásai számának jelentős növekedése miatt. Hangsúlyozta: semmiféle szélsőséges ideológia mentén, egyetlen fegyveres izraeli sem érezheti úgy, hogy büntetlenül a palesztin civilek ellen fordulhat.