Nyitókép: MTI/AP/Nemzeti Információs és Kommunikációs Technológiai Intézet (NICT)

"Kailasai Egyesült Államok" - Az év sztorija: nem létező országgal szerződött egy magas rangú vezető Paraguayban

Infostart / MTI
2023. december 1. 12:45
Paraguayban elbocsátottak egy magas rangú tisztviselőt, mert egy nem létező ország állítólagos képviselőivel írt alá egy olyan memorandumot, amely diplomáciai kapcsolatok létesítését szorgalmazta a felek között.

Arnaldo Chamorro, a mezőgazdasági minisztérium volt kabinetfőnöke maga jelentette be a sajtónak, hogy előző nap elbocsátották, mert októberben megállapodást írt alá egy állítólagos dél-amerikai szigetország, a "Kailasai Egyesült Államok" képviselőivel.

"Ellátogattak hozzánk, és elmondták, hogy együttműködést szeretnének Paraguayjal, erről több projektet is bemutattak, mi meghallgattuk őket, és ennyi volt" - magyarázta a történteket a leváltott tisztviselő. Hozzátette: a két "küldöttet" még a miniszter, Carlos Gimenez is fogadta egy rövid időre. A minisztérium által lepecsételt emlékeztetőben a volt kabinetfőnök azt írta: gratulál a "tiszteletreméltó Nithyananda Paramashivamnak, a Kailasai Egyesült Államok uralkodójának, és nagyra értékeli tevékenységét, amellyel gazdagította a hinduizmust és az emberiséget, valamint hozzájárult a Paraguayi Köztársasággal való kapcsolatok kialakításához".

A tisztviselő végül azt az ajánlást tette, hogy "Paraguay kormánya vizsgálja meg a diplomáciai kapcsolatok felvételét a Kailasai Egyesült Államokkal, és támogassa szuverén államként való felvételét a különböző nemzetközi szervezetekbe, köztük az ENSZ-be".

Számos paraguayi médium szerint a szóban forgó Kailasa "uralkodója" valójában egy indiai állampolgár, akit hazája igazságszolgáltatása köröz.

A minisztérium sajtóközleményben elítélte volt köztisztviselője "eljárási hibáit" egy olyan dokumentummal kapcsolatban, amely "nem tekinthető hivatalosnak", és amelyet "felhatalmazás (...) vagy a szükséges hatáskör nélkül" készítettek.