Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter: Magyarország nem enged az időnyomásnak

Infostart / MTI
2023. november 27. 20:45
Ma kudarc és sikertelenség jellemzi az Európai Unió gazdaságát az ideológiai alapú és érzelemvezérelt politika következményeként, miközben mára egyértelmű, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók kudarcot vallottak - jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

A tárcavezető az európai uniós külügyi tanács ülését követően tartott sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy napirenden volt az Oroszországgal szembeni szankciók kijátszása.

"A szankciós politika kudarcot vallott, azzal több a baj, nagyobb a kár, mint az értelem és a haszon. Már az a tény, hogy nagymértékű szankciókikerülés zajlik, újabb bizonyíték arra, hogy a szankciók kudarcot vallottak" - fogalmazott.

Ebből pedig szavai szerint a józan ész talaján állva az következne, hogy ennek így nincs értelme, viszont a kérdést ideológiai alapon megközelítők úgy látják, hogy még tovább kell szigorítani. Ennek kapcsán hiányolta az első 11 csomag eredményességéről készült elemzéseket, és az orosz bevételek csökkenését nem nevezte elegendő érvnek a szankciók mellett.

Mint mondta, egyes tagországok olyan javaslatokat pártolnak, amelyek több más ország mellett Magyarországnak is nagy gondot okoznának. Ilyen lenne egy nukleáris szankció, amit a magyar kormány soha nem fog támogatni, vagy az orosz kőolaj vásárlására vonatkozó kivételek megszüntetése 2025-ben, ami ugyancsak élesen ellentétes lenne a magyar érdekekkel és nem kaphatja meg a kormányzati hozzájárulást.

Az újabb szankciós javaslatcsomagot hétfőn este vagy kedden bocsátja a tagállamok rendelkezésére az Európai Bizottság, és arról már szerdán újabb vita lesz nagyköveti szinten - tájékoztatott.

"Világossá tettük, hogy nem vagyunk hajlandók semmifajta időnyomás alatt dolgozni, tehát amíg nem tudjuk végigelemezni a szankciók hatását a gazdaságra, addig nem fogunk azokról véleményt mondani" - jelentette ki.