Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Közel-Kelet szakértő: még nagyon korai hosszú távú tűzszünetről beszélni

Infostart / InfoRádió - Kocsonya Zoltán
2023. november 22. 11:57
Az éjszaka folyamán túszok szabadon engedéséről született megállapodás Izrael és a Hamász iszlamista szervezet között. A megállapodás értelmében négy napra szüneteltetik a harcokat, hogy lehetővé tegyék 50 gázai túsz szabadon bocsátását 150 Izraelben fogva tartott palesztinért cserébe.

Hosszú hetek óta zajlottak az egyeztetések, azonban azt tudni kell, hogy Izrael terrorszervezetnek tartja a Hamászt, így a közvetlen tárgyalások nem merülhettek fel - nyilatkozta az InfoRádiónak Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, Közel-Kelet-szakértő. Elmondta, az Egyesült Államok elsősorban Izraellel tartotta a kapcsolatot, míg a Hamásszal Katar és Egyiptom egyeztette közösen az álláspontokat a háttérben.

Ennek a folyamatnak a végén az izraeli kormánynak rá kellett bólinzani az túszcserére, bár az egyetértés nem volt teljes, főként a szélsőjobboldali kormánytagok, például Itamar Ben-Gvir nem támogatták azt. Várhatóan most 24 óra áll még az izraeli állampolgárok rendelkezésére, hogy megfellebbezzék a döntést a legfelsőbb bíróságon a palesztin foglyok szabadon engedéséről.

Ebből következően valószínűleg holnap kezdődik majd el az 50 túsz szakaszos elengedése, várhatóan 12-13 fős csoportokban.

Arra, hogy kik és miként választják majd ki az 50 izraelit, lévén közel 200 túszt ejtett a Hamász, azt felelte a szakértő, hogy Izrael állam átadott egy 98 névből álló listát az iszlám szélsőségeseknek, amely alapján kiderülhet, kikről van tudomása a Hamásznak. A szervezet ugyanis azt állítja, az elmúlt napok izraeli hadműveletei miatt nem tudják pontosan, hol is található az összes túsz.

A tűzszünet egyik feltétele volt, hogy az elkövetkező négy napban a Hamász vállalja a túszok hollétének felkutatását. Katar bejelentése szerint a tűzszünet meghosszabbítása esetén minden további nap 10 túsz szabadon engedését hozhatja, de a szakértő hangsúlyozta,

még nagyon korai erről beszélni, viszont az elkövetkező 4-5 nap mindenképpen sorsdöntő lesz.

Benjamin Netanjahu kijelentése kapcsán, miszerint Izrael küldetése nem változott, azaz a cél a Hamász fölszámolása, Csicsmann László azt mondta, a közvetítők, ideértve az Egyesült Államokat is, alapvetően jelezték, hogy elkezdődnek a hosszabb távú tűzszüneti tárgyalások is, bár szerinte kérdéses, hogy ennek milyen kimenetele lesz.

Véleménye szerint Izrael jelenleg nagy dilemma előtt áll, hiszen a Netanjahu-kormányzat folyamatosan a teljes megsemmisítést kommunikálja.

Az elmúlt hetek izraeli hadműveletei meggyengítették a Hamászt, teljes felszámolásról azonban egyelőre nem beszélhetünk, ez egy jóval hosszabb folyamatot igényel

- szögezte le.

A családtagok, illetve az egész izraeli társadalom viszont azt várja, hogy a többi túsz is élve kiszabaduljon, és sokan tartanak attól, ha a négynapos tűzszünetet nem hosszabbítják meg, mi lesz a többi, majdnem 200 foglyul ejtett állampolgárral. Mint mondta, az izraeliek számára egyetlen ember élete is fontos, és ez még mindig egy óriási szám.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Izrael és a Hamász között tűzszünet, túszcsere - Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, Közel-Kelet-szakértő
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást