Nyitókép: MTI/EPA/Anton Brink

Vészhelyzet és kitelepítés Izlandon, óvatosságra int a magyar külügy

Infostart
2023. november 11. 13:00
Folyamatosan reng a föld, kitörni készül a Reykjanes.

Az utóbbi időszakban megnövekedett a földrengések száma a Reykjanes-félszigeten, ami újabb vulkánkitörést vetíthet előre - írja figyelmeztetésében a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata.

Azt írták: a helyi hatóságok polgári védelmi vészhelyzetet hirdettek és evakuálták Grindavík települést, mivel a közelben található Thorbjörn-hegy környékén jelentős a szeizmikus aktivitás. Arra figyelmeztetnek, hogy egy kitörés esetén a világhírű turistacélpont, a Blue Lagoon területe is érintett lehet.

A Konzuli Szolgálat óvatosságra inti a kint tartózkodókat, az utazni készülőknek pedig azt javasolja, fontolják meg, elindulnak-e.

Több száz rengés, elmozdulások, kettétört utak

Tegnap késő délután óta több mint 500 földrengés pattant ki Grindaviktól északkeletre, ebből 14 haladta meg a 4-es erősséget és volt egy 5.1-es rengés is. A földmozgások jelentős elmozdulásokat okoztak az utakon és károk keletkeztek épületekben - írta a Tűzhányó Blogon Harangi Szabolcs vulkanológus.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy egy nap alatt Festarfjall és Svartsvengi között 120 centiméter horizontális felszíntávolodást tapasztaltak, ami tízszer nagyobb, mint a 2021-es Fagradalsfjall kitörés előtt történt.

Bejegyzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy a folyamatok arra utalnak, hogy bármikor megindulhat a vulkáni működés. A szakemberek a korábbinál nagyobb kitörésre számítanak.

Harangi Szabolcs azt írja, hogy a kitörés jellege - amennyiben ez szárazföldön történik - továbbra is alapvetően lávaöntéses lesz, amihez járulhatnak lávaszökőkút kitörések, különösen az elején. Nincs azonban kizárva az sem, hogy Grindaviktól délnyugatra, óceáni területen, víz alatt is megnyílik a föld, ebben az esetben lehet heves freatomagmás kitörés (amikor a felszínre törekvő magma nagy mennyiségű vízzel találkozik, keveredik és a keletkező vízgőz okoz robbanásos vulkánkitörést - a szerk.), ami nagyobb gondot okozhat.

Ennek veszélye miatt a partokhoz küldött őrhajó a parttól távolabbi vizekre vezényelték.

Az alábbi webkamera élő képet közvetít a térségről:

800 év nyugalom után

Az izlandi Reykjanes-félszigeten 2019 vége óta megváltozott a békés világ. Ismétlődő magma felnyomulások a földkéregben és már három lávaöntő kitörés jelzi, hogy 800 év nyugalom után újra egy vulkáni működésben aktívabb időszak következik, ami évekig, évtizedekig is eltarthat - írja az InfoStartnak küldött elemzésében Harangi Szabolcs.

Szakember szerint ez nem meglepő, hiszen a terület az egymástól távolodó Észak-Amerikai- és az Eurázsiai kőzetelemez határán, a Közép-Atlanti-hátságon felszik, ami a Reykjanes-félsziget csücskén lép be Izland szigetére és egy transzform vető zóna mentén tolódik el keleti irányba, majd a történelmileg is fontos Thingvellir zónában halad tovább, folytatódik a Krafla területen, ahol 1975 és 1984 között volt egy mostanihoz hasonló intenzív vulkáni időszak. Azt írta:

a jelenlegi állapot teljesen törvényszerű a földtani, lemeztektonikai helyzetet alapul véve.

Azonban a kőzetlemez távolodás, a kapcsolódó vulkáni működés nem folyamatos, ez epizodikusan zajlik, itt a Reykjanes térségben több száz éves nyugalmi időszakokkal elválasztva.

Most október 27-én kezdődtek olyan jelek, amelyek arra utaltak, hogy ismét magma nyomul fel a földkéregben. Ezen a területen, a Kék Lagúna melletti Thorbjörn hegy közelében 2019 vége óta ez az ötödik ilyen esemény. Négy alkalommal ehhez nem társult vulkáni működés, most azonban minden jel arra mutat, hogy a magma felszínre fog törni - tette hozzá.