Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Fehér Ház: naponta tűzszünetek jönnek a Gázai övezetben

Infostart
2023. november 9. 17:43
Az izraeli döntésről Washingtonban számoltak be.

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője bejelentette, hogy az Egyesült Államok tudomása szerint Izrael minden nap négyórás szünetet fog bevezetni a Gázai övezet északi részén. Elmondása szerint ezeket mindig három órával korábban jelentik majd be.

"Azt mondták nekünk az izraeliek, hogy a szünet ideje alatt nem lesznek katonai műveletek ezeken a területeken, és ez a folyamat ma kezdődik" - tette hozzá a BBC tudósítása szerint.

Kirby jelentős előrelépésként beszélt az izraeli döntésről. "Nyilvánvalóan azt akarjuk, hogy folytassák őket, ameddig szükség van rájuk" - hangsúlyozta, megismételve az amerikai álláspontot, miszerint most nincs itt az ideje a teljes tűzszünetnek, mondván, az "segítene legitimizálni a Hamász által október 7-én elkövetett tetteket".

Korábban az izraeli hadsereg még azt közölte, hogy "taktikai, helyi szünetek vannak a hadműveletekben a gázai civileknek nyújtott humanitárius segélyezés elősegítésére", és egyértelművé tette, hogy nincs általános tűzszünet.

(A nyitóképen: Izraeli légicsapásokban megsemmisült lakóépület romjai a Gázai övezet északi részében a dél-izraeli Szderótból fotózva 2023. november 8-án.)