Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Újabb részletek derültek ki a hamburgi túszdrámáról – bajban a repülőterek is

Infostart
2023. november 8. 16:32
A hamburgi túszdráma már véget ért, és a saját gyermekét édesanyjától elrabló török férfi azóta már előzetes letartóztatásban van, a kislánya pedig biztonságban visszakerült édesanyjához. Az ügynek azonban országos vetületei vannak, a túszejtés után előtérbe került a németországi repülőterek biztonságának kérdése.

A dráma első felvonása a múlt hét végén történt. Egy 35 éves férfi saját kislányát tartotta fogva autójában a hamburgi repülőtéren. A szombat esti órákban a török férfi egy rendszám nélküli Audival áttört egy sorompót, és a repülőgépek felé vette az irányt. A Turkish Airlines utasszállító gépe felé hajtott, ott tüzet nyitott és egy házi készítésű robbanószert is eldobott. Felesége riasztotta a rendőröket, és közölte, hogy a férje elvitte tőle közös gyermeküket, az apa Törökországba akarta vinni a négyéves kislányt.

A dráma második felvonása pedig vasárnap délután zajlott, amikor a tettes és túsza elhagyta az autót. A gyermeket több mint 18 órán át tartotta fogva, és csak maratoni egyeztetés után adta át – fizikailag sértetlen állapotban. A férfit őrizetbe vették, nem tanúsított ellenállást.

A harmadik felvonás kevésbé drámai, a történtek nyomán ugyanis előtérbe került a repülőterek biztonságának kérdése. Sajtójelentések szerint hasonló eset történt öt évvel ezelőtt a hannoveri repülőtéren. Akkor egy 21 éves fiatal hajtott be autójával a repülőtérre, és több órán keresztül megbénította a forgalmat. Ez követően a műszaki rendszereket továbbfejlesztették, utólag kerítéseket, kapukat állítottak fel. A hannoveri rendőrség vezetője ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy egy repülőtéren nem lehet százszázalékos védelem.

A hamburgi repülőtéri hatóságok a történtek nyomán bejelentették, hogy bővítik a reptér biztonsági koncepcióját. A repülőtér szóvivője szerint további intézkedéseket foganatosítanak az úgynevezett biztonsági terület belépési pontjainak megerősítése érdekében. A túszejtésre utalva hangsúlyozta azt is, hogy a biztonsági intézkedéseket folyamatosan újra kell értékelni.

Hasonlóan nyilatkozott egy hamburgi biztonsági szakértő, aki szerint nem biztonságosak a németországi repülőterek. Emlékeztetett arra, hogy az Utolsó Nemzedék (Letzte Generation) klímavédelmi szervezet aktivistái idén júniusban vágták át a kerítést a hamburgi repülőtéren, és,bérelt kerékpárral indultak a kifutópálya felé.

A ZDF közszolgálati médium a túszejtőről tudott meg újabb részleteket. A férfi tavaly márciusban már magával vitte hazájába a kislányt. Édesanyja akkor feljelentést tett, de később más úton próbálta rendezni az ügyet. Később mégis a feljelentés mellett döntött, és az apától megvonták a szülői felügyeleti jogot. Idén tavasszal 3600 eurós pénzbüntetésre ítélték kiskorú elrablása miatt. Tettét egy bérautóval követte el, értesülések szerint egy autókölcsönző cégnél dolgozott.