Nyitókép: MTI/EPA/Wolfgang Kumm

Joachim Gauck: az Izrael melletti kiállás Németország történelmi felelőssége

Infostart
2023. október 27. 21:00
Joachim Gauck evangélikus lelkészből lett politikus. Az egykori NDK időszakában a polgárjogi mozgalom egyik vezető alakja volt. Az újraegyesítés után a hírhedt Stasi, a keletnémet állambiztonsági szolgálatainak iratait feltáró hivatalt vezette. 2012 márciusától 2017 márciusáig Németország államfője volt. Nyolcvanhárom éves, rendkívüli tisztelet övezi, szavára ma is odafigyelnek. Ezúttal a közel-keleti háborúról, az Izrael melletti kiállásról nyilatkozott a ZDF televíziónak.

Németország szilárdan Izrael oldalán áll, ez történelmi felelőssége – hangsúlyozta Joachim Gauck. "Mi leszünk a legutolsók, akik felmondják a szolidaritást Izraellel" – fogalmazott. Ez akkor is érvényes, ha az izraeli politika hibákat követ el, amelyeket egyébként Izraelben is élesen bírálnak.

Elképzelhetetlen, hogy annak az országnak a népe, amely egykor zsidók millióit gyilkolta meg, elforduljon Izraeltől

– jelentette ki.

Gauck az interjúban utalt arra, hogy Németországban ismét vita folyik a zsidógyűlöletről. A volt államfő szerint az országban "virulens antiszemitizmussal" kell szembenézni. Az emberek – mint hangsúlyozta – hajlamosak a gyűlöletre.

"Ezt a gyűlöletet nem tudjuk elhallgatni, nem tudjuk varázslattal eltüntetni, de kiszabadíthatjuk az embereket a gyűlölet börtönéből" – fogalmazott.

Gauck ismételten hangsúlyozta, hogy a német történelemből, konkrétan a nemzetiszocializmus korszakából nem csak Izrael állammal és a zsidó emberekkel szemben fakad különleges kötelezettség Németország számára.

A németek jók akarnak lenni, és ez így helyes – jelentette ki. Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy az alaptörvény messzemenő menedékjogot irányoz elő, ami nagyarányú bevándorláshoz vezetett. Ez viszont elbizonytalanodást és idegenellenességet eredményezett.

Gauck szerint van egy bizonyos pont, amikor a nagyarányú bevándorlás annyi változással járt,, amit az emberek már nem viselnek el.

"Ez pedig a liberális politika elfogadásának elutasításához vezet"

– jelentette ki a volt elnök, aki szerint olykor a jó szándékok akadályozzák a keserű valóság felismerését. Arra utalt, hogy a migrációs politikában is fel kell ismerni azokat a határokat, amelyek kezdetben aligha rokonszenvesek, mert embertelennek tűnnek. Ennek kapcsán a volt államfő állást foglalt a bevándorlás korlátozása mellett.